Košík je prázdný

serverless computing představuje revoluční přístup v oblasti Cloud computingu, který nabízí vývojářům možnost soustředit se na psaní kódu a tvorbu aplikací bez nutnosti spravovat infrastrukturu. Tento model je zvláště vhodný pro cloud-native webový vývoj, kde aplikace jsou navrženy tak, aby od základu využívaly cloudové služby a byly schopny efektivně reagovat na změny zatížení.

Co je serverless computing?

Serverless computing, často označovaný jako Functions as a Service (FaaS), je cloudový výpočetní model, ve kterém cloudový poskytovatel dynamicky spravuje alokaci výpočetních zdrojů. Vývojáři nahrávají svůj kód ve formě jednotlivých funkcí, které jsou spouštěny v reakci na různé události, jako jsou HTTP požadavky, události v databázích nebo zprávy z front zpráv. Platí se pouze za dobu, kdy je funkce spuštěna, což činí serverless ideálním pro aplikace s proměnlivým zatížením.

Využití serverless computingu v cloud-native webovém vývoji

1. Event-driven architektura

Serverless umožňuje vytváření event-driven aplikací, kde jednotlivé části aplikace jsou aktivovány událostmi. To je ideální pro microservices architekturu, kde každá služba může být navržena jako funkce reagující na konkrétní události, což zvyšuje modularitu a škálovatelnost aplikací.

2. Automatické škálování

Serverless platformy automaticky škálují počet instancí funkce na základě příchozích požadavků, což znamená, že aplikace může efektivně reagovat na změny v zatížení bez potřeby manuálního zásahu. To je klíčové pro cloud-native aplikace, které musí být schopny efektivně využívat cloudové zdroje.

3. Snížení nákladů

Použitím serverless modelu mohou organizace výrazně snížit náklady na vývoj a provoz webových aplikací. Platí se pouze za dobu, kdy je funkce skutečně spuštěna, což eliminuje náklady spojené s provozem a údržbou nevyužité infrastruktury.

4. Zjednodušení vývoje

Serverless platformy často nabízejí integrované služby pro správu dat, autentizaci, autorizaci a další, což umožňuje vývojářům snadno vytvářet komplexní aplikace bez nutnosti hluboké znalosti infrastruktury.

 

Serverless computing nabízí významné výhody pro cloud-native webový vývoj, včetně zjednodušení vývoje, automatického škálování a snížení nákladů. Přechodem na serverless model mohou vývojáři využít plný potenciál cloudových technologií a efektivně reagovat na dynamické požadavky moderních webových aplikací. Výzvou zůstává správné pochopení principů serverless architektury a nalezení optimálního způsobu integrace do stávajících vývojových procesů.