Košík je prázdný

DNS Prefetching je technika výkonnostní optimalizace webových stránek, která urychluje načítání externích zdrojů tím, že předem načítá DNS informace domén, ke kterým se stránka v budoucnu pokusí připojit. Tento proces umožňuje prohlížeči získat IP adresu domény dříve, než je to skutečně potřeba, což snižuje celkovou dobu načítání stránky pro uživatele.

Jak DNS Prefetching funguje

Když uživatel navštíví webovou stránku, prohlížeč musí přeložit doménová jména (např. example.com) na IP adresy serverů, na kterých jsou tyto stránky hostovány. Tento proces se nazývá DNS lookup. DNS Prefetching tuto operaci předjímá tím, že ji provádí dříve, obvykle již během načítání hlavní stránky, na které se uživatel nachází.

Implementace DNS Prefetching

DNS Prefetching lze implementovat na webové stránce pomocí HTML značky <link> s atributem rel nastaveným na hodnotu dns-prefetch. Tento tag se umisťuje do hlavičky (<head>) dokumentu a specifikuje domény, pro které má být prefetching proveden.

<link rel="dns-prefetch" href="//example.com">

Příklad použití

Pokud Webová stránka obsahuje obsah (jako jsou obrázky, skripty nebo styly), který je načítán z externích domén, může být vhodné pro tyto domény použít DNS Prefetching. Tím se zkrátí čas potřebný k zahájení stahování těchto zdrojů, protože DNS lookup již byl proveden předem.

Prohlížeče a podpora

Většina moderních webových prohlížečů podporuje DNS Prefetching. Vývojáři by však měli být opatrní a používat tuto techniku rozumně, protože nadměrné použití může způsobit zbytečnou zátěž na DNS servery.

Nejlepší praktiky

Při implementaci DNS Prefetching je důležité zvážit, které domény skutečně vyžadují předčasné načítání DNS. Doporučuje se používat tuto techniku pro domény, z kterých se načítá významný počet zdrojů, nebo které jsou kritické pro rychlé zobrazení obsahu stránky. Zároveň je třeba dbát na to, aby se nepřetěžovaly DNS servery.

 

DNS Prefetching je užitečná technika pro zrychlení načítání webových stránek tím, že minimalizuje latenci spojenou s DNS lookupy. Správná implementace může zlepšit uživatelský zážitek tím, že urychlí zobrazení obsahu stránky, ale je důležité používat tuto techniku s rozmyslem a zvážit potenciální dopady na infrastrukturu DNS.