Košík je prázdný

Ve světě webhostingu dominují dva hlavní webové servery: Nginx a Apache. Oba servery mají své silné stránky a mohou být klíčem k efektivnímu a rychlému zpřístupnění vašeho webu návštěvníkům. V tomto článku se podíváme na to, jak tyto servery konfigurovat a optimalizovat na virtuálním privátním serveru (VPS).

1. Základy konfigurace

Apache

Po instalaci Apache na vašem VPS (předpokládáme použití Linuxové distribuce) je hlavním konfiguračním souborem httpd.conf nebo apache2.conf v závislosti na distribuci. Tento soubor umožňuje nastavit celkové chování serveru.

  • Měnění root adresáře webu: Vyhledejte direktivu DocumentRoot a změňte cestu k adresáři, kde se nacházejí soubory vašeho webu.
  • Nastavení virtuálních hostů: Umožňuje spouštět na serveru více webů. Vytvořte soubor v sites-available a použijte direktivu <VirtualHost> pro definici konfigurace pro každý web.

NGINX

Konfigurace NGINX se provádí přes soubory v /etc/nginx. Hlavní konfigurační soubor je nginx.conf.

  • Změna kořenového adresáře: V sekci server změňte hodnotu root na cestu k souborům vašeho webu.
  • Nastavení serverových bloků: Podobně jako virtuální hosty v Apache, serverové bloky umožňují NGINX spouštět více webů. Konfigurace pro každý web se umisťuje do server bloku v souborech v sites-available.

2. Optimalizace

Optimalizace webového serveru může znamenat rozdíl mezi rychlým a pomalým webem. Zde je několik tipů, jak optimalizovat Apache a NGINX.

Apache

  • Používejte MPM Event: Apache MPM (Multi-Processing Module) Event je více efektivní v porovnání s prefork MPM, zvláště pro statický obsah.
  • Vypněte nepotřebné moduly: Apache má tendenci nainstalovat a aktivovat mnoho modulů, které možná nepotřebujete. Vypnutím těchto modulů můžete snížit paměťovou náročnost.

NGINX

  • Optimalizace pro statický a dynamický obsah: NGINX je známý svou schopností efektivně zpracovávat statický obsah. Pro dynamický obsah můžete použít FastCGI cache pro zlepšení výkonu.
  • Zvýšení worker_processes: Tato direktiva by měla odpovídat počtu CPU jader na serveru. Zvýšení počtu worker_processes umožní NGINX efektivněji zpracovávat paralelní požadavky.

3. Bezpečnost

Bezpečnost by měla být vždy prioritou při konfiguraci webového serveru.

  • Omezení přístupu: Použijte .htaccess (Apache) nebo direktivy allow a deny (NGINX) pro omezení přístupu k určitým částem vašeho webu.
  • SSL/TLS: Zabezpečte svůj web pomocí SSL/TLS certifikátů. Let’s Encrypt nabízí bezplatné certifikáty, které lze snadno instalovat.

4. Monitoring a ladění

Monitorování výkonu a ladění konfigurace jsou klíčové aspekty správy webového serveru.

  • **Používejte nástroje jako top, htop pro monitorování využití zdrojů serveru.
  • Logy: Pravidelně kontrolujte logy webového serveru pro identifikaci chyb nebo problémů s výkonem.

Konfigurace a optimalizace webového serveru na VPS vyžaduje čas a pozornost k detailům, ale výsledky ve formě rychlejšího a bezpečnějšího webu stojí za to. Vždy si přečtěte aktuální dokumentaci k vaší verzi serveru, abyste získali nejnovější informace a doporučení.