Košík je prázdný

V dnešní době je zabezpečení webových aplikací kritickou součástí jejich vývoje a provozu. Protokol HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) a SSL (Secure Socket Layer) certifikáty jsou klíčové komponenty pro zabezpečení komunikace mezi klientem a serverem. Tento článek se zaměří na proces implementace HTTPS a SSL certifikátů na serveru Apache Tomcat, což je široce používaný webový server a servlet kontejner, který poskytuje platformu pro spouštění webových aplikací ve Javě.

Generování Keystore souboru

Prvním krokem k zabezpečení Tomcatu pomocí HTTPS je generování keystore souboru, který bude obsahovat veřejný a soukromý klíč. K tomuto účelu lze použít nástroj keytool přibalený s Java Development Kit (JDK). Níže je příklad příkazu pro generování keystore souboru:

keytool -genkeypair -alias tomcat -keyalg RSA -keysize 2048 -keystore /cesta/k/memu/keystore.jks -validity 365

Tento příkaz vytvoří keystore soubor s názvem keystore.jks, který bude obsahovat klíčový pár s algoritmem RSA o velikosti 2048 bitů. Platnost klíče je nastavena na 365 dní.

Konfigurace Tomcatu pro použití HTTPS

Po vygenerování keystore souboru je nutné nakonfigurovat Tomcat pro použití HTTPS. Toho lze dosáhnout úpravou souboru server.xml, který se nachází ve složce conf v instalačním adresáři Tomcatu. Je potřeba najít sekci <Connector> a upravit ji nebo přidat novou pro podporu HTTPS, jak je uvedeno níže:

<Connector port="8443" protocol="org.apache.coyote.http11.Http11NioProtocol"
           maxThreads="150" SSLEnabled="true" scheme="https" secure="true"
           clientAuth="false" sslProtocol="TLS" keystoreFile="/cesta/k/memu/keystore.jks"
           keystorePass="hesloKeystore" keyAlias="tomcat" />

Tento konfigurační blok nastaví Tomcat tak, aby naslouchal na portu 8443 pro HTTPS požadavky s použitím NIO protokolu. Dále specifikuje cestu k keystore souboru, heslo keystore a alias použitého klíče.

Získání a instalace SSL certifikátu

Pro provoz veřejně dostupné webové aplikace je doporučeno získat SSL certifikát od certifikační autority (CA). Proces získání certifikátu začíná vygenerováním CSR (Certificate Signing Request) pomocí keytool. Po obdržení certifikátu od CA je nutné jej importovat do keystore souboru, opět pomocí keytool.

Testování konfigurace

Po dokončení konfigurace je důležité provést testy a ověřit, že HTTPS funguje správně. To lze udělat návštěvou vaší aplikace s použitím https:// a specifikací portu, například https://vasdomena.cz:8443. Prohlížeč by měl zobrazit zabezpečenou stránku bez varování.

 

Implementace HTTPS a SSL certifikátů na Tomcatu je nezbytným krokem pro zabezpečení komunikace mezi webovou aplikací a jejími uživateli. Postupujte podle výše uvedených kroků pro generování keystore, konfiguraci Tomcatu, získání a instalaci SSL certifikátu a následné testování konfigurace. Tím zajistíte, že vaše aplikace bude bezpečná a důvěryhodná pro uživatele.