Košík je prázdný

V dnešní době je běžné, že aplikace postavené na Javě jsou hostovány za reverzním Proxy serverem. Tento článek se zabývá konfigurací Apache Tomcat ve spojení s Apache HTTP Server nebo Nginx jako reverzním proxy serverem. Reverzní proxy server slouží jako prostředník mezi uživateli internetu a serverem, na kterém běží aplikace. Jeho hlavními úkoly jsou zlepšení bezpečnosti, zatížení a škálovatelnosti aplikace.

Předpoklady

Než začneme, předpokládá se, že máte nainstalovaný a běžící Apache Tomcat server a buď Apache HTTP Server nebo Nginx. Tomcat bude hostovat vaši Java aplikaci, zatímco Apache HTTP Server nebo Nginx bude sloužit jako reverzní proxy.

Konfigurace s Apache HTTP Server

Apache HTTP Server používá modul mod_proxy pro fungování jako reverzní proxy. Konfigurace tohoto serveru zahrnuje několik klíčových kroků:

  1. Zapnutí mod_proxy a mod_proxy_http: Nejdříve je třeba zajistit, že jsou tyto moduly zapnuté. To lze provést pomocí LoadModule direktivy v konfiguračním souboru httpd.conf.

  2. Konfigurace ProxyPass a ProxyPassReverse: Tyto direktivy umožňují Apache HTTP Serveru přesměrovat požadavky na Tomcat. Například:

    ProxyPass /app http://localhost:8080/app
    ProxyPassReverse /app http://localhost:8080/app
    

 

Tato nastavení zajistí, že veškerý provoz určený pro cestu /app na proxy serveru bude přesměrován na Tomcat běžící na portu 8080.

Konfigurace s Nginx

Nginx je známý svou vysokou výkonností a jednoduchostí konfigurace pro reverzní proxy. Konfigurační kroky pro Nginx jsou následující:

  1. Editace konfiguračního souboru Nginx: V souboru /etc/nginx/nginx.conf nebo v příslušném souboru v sites-available/ je třeba nastavit serverový blok pro přesměrování požadavků na Tomcat.

  2. Nastavení location bloku: V tomto bloku definujte, jak Nginx zpracovává požadavky na určité cesty. Příklad konfigurace:

    location /app {
        proxy_pass http://localhost:8080/app;
        proxy_set_header Host $host;
        proxy_set_header X-Real-IP $remote_addr;
        proxy_set_header X-Forwarded-For $proxy_add_x_forwarded_for;
        proxy_set_header X-Forwarded-Proto $scheme;
    }
    

 

  1. Tato konfigurace říká Nginxu, aby přesměroval požadavky na /app na Tomcat běžící na portu 8080 a správně nastavil hlavičky požadavků pro správnou funkci aplikace.

Bezpečnostní doporučení

Při používání reverzního proxy je důležité myslet na bezpečnost. Ujistěte se, že veškerá komunikace mezi reverzním proxy a klientem je šifrována pomocí SSL/TLS. Dále je vhodné omezit přístup k administrativním a interním rozhraním serveru.

 

Integrace Apache Tomcat s Apache HTTP Serverem nebo Nginx jako reverzním proxy přináší mnoho výhod v oblasti bezpečnosti, škálovatelnosti a výkonnosti aplikace. Správná konfigurace obou serverů je klíčová pro hladký chod a ochranu vaší aplikace. Věnujte proto dostatečnou pozornost detailům konfigurace a testování, abyste zajistili, že vaše aplikace běží bezpečně a efektivně.