Košík je prázdný

V dnešní době, kdy jsou aplikace stále více závislé na vysoké dostupnosti a škálovatelnosti, se konfigurace Tomcat clusteru jeví jako klíčový prvek pro dosažení těchto cílů. Tomcat, jako jeden z nejpoužívanějších servlet kontejnerů, nabízí řadu možností, jak tyto požadavky splnit. V tomto článku se zaměříme na konkrétní nastavení a techniky, které vám pomohou zabezpečit, že vaše aplikace budou vždy dostupné a schopné efektivně reagovat na zvyšující se zátěž.

Základní pojmy a architektura

Vysoká dostupnost (High Availability - HA) znamená, že systém je navržen tak, aby byl v provozu nepřetržitě nebo co nejblíže k tomuto cíli. Škálovatelnost pak odkazuje na schopnost systému efektivně reagovat na zvyšující se zátěž přidáváním zdrojů.

Cluster Tomcat je skupina několika Tomcat serverů, které jsou konfigurovány tak, aby mezi sebou sdílely zátěž a zajišťovaly vysokou dostupnost aplikací. Klíčové komponenty zahrnují load balancer, sdílené session storage, a samozřejmě několik instancí Tomcat.

Konfigurace load balanceru

Load balancer distribuuje příchozí požadavky od klientů mezi různé instance Tomcatu v clusteru. Pro dosažení optimální distribuce zátěže je možné využít různé strategie, jako je round-robin, nejmenší počet spojení, nebo IP hash.

  • Apache HTTP Server s mod_proxy_balancer: Tato kombinace je často využívaná pro svou flexibilitu a jednoduchost nastavení. V konfiguračním souboru httpd.conf je nutné nastavit Proxy balancer a přidat členy clusteru.
    <Proxy balancer://mycluster>
        BalancerMember http://tomcat1:8080 route=tomcat1
        BalancerMember http://tomcat2:8080 route=tomcat2
        ProxySet stickysession=JSESSIONID
    </Proxy>
    ProxyPass /myapp balancer://mycluster/myapp
    ​

Sdílené session storage

Pro zajištění kontinuity uživatelských session mezi různými instancemi Tomcatu je nezbytné sdílet session data. Toho lze dosáhnout různými způsoby, včetně:

  • Persistentní JDBC store: Tomcat umožňuje ukládat session do databáze pomocí JDBC. Toto řešení je vhodné pro prostředí, kde je důležitá vysoká dostupnost nad rychlostí.

  • Redis: Použití Redisu jako session managera je populární volbou pro rychlé a efektivní sdílení sessionů mezi instancemi Tomcatu.

Konfigurace instance Tomcat

Každá instance Tomcat v clusteru by měla být pečlivě nakonfigurována pro zajištění optimálního výkonu a spolehlivosti. To zahrnuje nastavení JVM heap size, garbage collectoru, a dalších parametrů JVM, stejně jako optimalizaci konfigurace Tomcatu - například thread poolů.

 

Konfigurace Tomcat clusteru pro vysokou dostupnost a škálovatelnost je komplexní proces, který vyžaduje důkladné plánování a testování. Správně nakonfigurovaný cluster však může výrazně zvýšit spolehlivost a výkon vašich aplikací. Důležité je také průběžně monitorovat výkon clusteru a provádět potřebné úpravy konfigurace v reakci na měnící se požadavky a zátěž.