Košík je prázdný

SQL injekce je druh útoku, při kterém útočník vkládá nebo "injektuje" škodlivý SQL kód do vstupních polí aplikace, která tuto vstupní data následně zpracovává. Útok může vést k neoprávněnému přístupu k datům, jejich modifikaci, nebo dokonce k odstranění. Wordpress, jakožto populární systém pro správu obsahu (CMS), je často cílem takových útoků z důvodu jeho rozšířeného používání a občasného zanedbávání bezpečnostních opatření ze strany uživatelů nebo vývojářů.

Princip SQL injekce

Základní princip SQL injekce spočívá ve využití zranitelnosti ve webové aplikaci, která přijímá uživatelský vstup a bez adekvátní sanitace ho předává do SQL dotazu. Pokud aplikace nedokáže rozpoznat rozdíl mezi vlastním SQL kódem a kódem vloženým útočníkem, může dojít k provedení nežádoucích operací nad databází.

Ukázka zranitelného kódu v WordPressu

Představme si WordPress plugin nebo téma, které obsahuje následující zranitelný SQL dotaz:

global $wpdb;
$user_id = $_GET['user_id'];
$sql = "SELECT * FROM $wpdb->users WHERE ID = $user_id";
$results = $wpdb->get_results($sql);

Tento kód předpokládá, že hodnota user_id je číselná a pochází přímo z uživatelského vstupu (například z URL adresy). Bez adekvátní sanitace vstupu může útočník zadat hodnotu, jako je 0 OR 1=1, což způsobí, že dotaz vrátí všechny uživatele z databáze, jelikož podmínka 1=1 je vždy pravdivá.

Prevence proti SQL injekci

Pro zabezpečení proti SQL injekci v WordPressu je nutné dodržovat několik základních pravidel:

  1. Sanitace vstupů: Všechny uživatelské vstupy by měly být adekvátně sanitovány, což znamená, že se odstraní nebo transformují potenciálně škodlivé znaky.

  2. Příprava SQL dotazů: WordPress nabízí funkce jako $wpdb->prepare(), které umožňují bezpečné sestavení SQL dotazů tím, že oddělí SQL kód od uživatelských dat.

    $sql = $wpdb->prepare("SELECT * FROM $wpdb->users WHERE ID = %d", $user_id);
    $results = $wpdb->get_results($sql);
    
  3. Používání bezpečnostních pluginů: Existuje mnoho bezpečnostních pluginů pro WordPress, které mohou pomoci identifikovat a blokovat pokusy o SQL injekci.

 

SQL injekce představuje vážné bezpečnostní riziko pro webové aplikace, včetně těch postavených na WordPressu. Správným používáním sanitace vstupů, přípravou SQL dotazů a využíváním bezpečnostních pluginů lze tuto hrozbu významně minimalizovat. Je důležité, aby vývojáři a správci webů pravidelně aktualizovali svůj WordPress, pluginy a témata, a věnovali pozornost osvědčeným postupům v oblasti bezpečnosti.