Košík je prázdný

JavaScript je vysokoúrovňový, interpretovaný programovací jazyk, který je široce využíván pro vývoj webových aplikací. Jeho syntaxe, pravidla pro psaní platného kódu, je inspirována jazyky jako C nebo Java, ale přináší i vlastní unikátní vlastnosti a flexibilitu. Tento článek poskytuje základní přehled syntaxe JavaScriptu, včetně proměnných, datových typů, operátorů, funkčních výrazů a kontrolních struktur.

Proměnné a datové typy Proměnné v JavaScriptu jsou kontejnery pro uchování datových hodnot. K deklaraci proměnných lze použít klíčová slova var, let nebo const, přičemž každé má své specifické chování a rozsah platnosti.

let jmeno = "Jan";
const vek = 30;

Datové typy v JavaScriptu se dělí na primitivní (např. String, Number, Boolean, null, undefined, Symbol) a objektové (např. Object, Array, Function). JavaScript je dynamicky typovaný jazyk, což znamená, že proměnné nejsou přímo vázány na žádný datový typ a mohou měnit svůj typ v průběhu běhu programu.

Operátory

JavaScript podporuje řadu operátorů, které umožňují provádět aritmetické operace (např. +, -, *, /), porovnání (např. ==, !=, ===, !==), logické operace (např. &&, ||, !) a další.

let vysledek = 1 + 2; // 3
let jeRovno = vysledek === 3; // true

Funkce Funkce jsou základní stavební bloky v JavaScriptu a umožňují kód opakovaně využívat. Funkce mohou být pojmenované nebo anonymní a mohou přijímat parametry a vracet hodnoty.

function pozdrav(jmeno) {
    return "Ahoj " + jmeno + "!";
}
console.log(pozdrav("Petr")); // Ahoj Petr!

Kontrolní struktury

K řízení toku programu slouží v JavaScriptu kontrolní struktury jako jsou podmíněné příkazy if...else a cykly for, while.

if (vek >= 18) {
    console.log("Plnoletý");
} else {
    console.log("Neplnoletý");
}

for (let i = 0; i < 5; i++) {
    console.log(i);
}

Základy syntaxe JavaScriptu zahrnují mnoho dalších aspektů a nuancí, které je možné prozkoumat. Důležité je pochopit, že dobrá znalost syntaxe je klíčová pro efektivní programování a vývoj aplikací. Vzhledem k dynamické povaze JavaScriptu je rovněž doporučeno se seznámit s nejlepšími praktikami a pokročilými koncepty, aby bylo možné psát čistý, údržbářský a výkonný kód.