Košík je prázdný

V dnešním digitálním světě je zabezpečení webových aplikací kriticky důležité pro ochranu uživatelů před škodlivými útoky. JavaScript, jakožto jedna z nejrozšířenějších technologií pro vývoj webových aplikací, přináší mnoho výzev v oblasti zabezpečení. V tomto článku se zaměříme na dvě z nejběžnějších hrozeb: Cross-Site Scripting (XSS) a Cross-Site Request Forgery (CSRF), a také se dotkneme dalších potenciálních hrozeb a způsobů, jak tyto útoky odhalit a předejít jim.

Cross-Site Scripting (XSS)

XSS útoky umožňují útočníkům vkládat škodlivý skript do obsahu webových stránek, který je poté spuštěn v prohlížeči ničeho netušícího uživatele. Tyto útoky se obvykle dělí na dvě kategorie: uložené XSS a odražené XSS.

  • Uložené XSS útoky jsou nebezpečnější, protože škodlivý skript je uložen na serveru a je zobrazen každému, kdo navštíví napadenou stránku.
  • Odražené XSS útoky vyžadují, aby oběť klikla na pečlivě připravený odkaz, který obsahuje škodlivý skript. Kód je spuštěn v prohlížeči uživatele po jeho načtení stránky.

Ochrana před XSS zahrnuje sanitaci vstupů od uživatelů, použití Content Security Policy (CSP) a vývojových frameworků, které automaticky zpracovávají většinu potenciálních XSS útoků.

Cross-Site Request Forgery (CSRF)

CSRF útoky zneužívají důvěru, kterou má webová aplikace v prohlížeč uživatele. Útočník láká oběť na stránku, která vede k neautorizovaným akcím na jiné stránce, na které je oběť přihlášena.

Ochrana proti CSRF útokům zahrnuje použití tokenů pro ověření, které zajišťují, že požadavek byl zaslán z důvěryhodného zdroje. Další opatření zahrnují ověření původu požadavku a použití politiky SameSite pro cookies.

Další hrozby

Kromě XSS a CSRF existuje řada dalších hrozeb, jako jsou útoky prostřednictvím SQL injekce, Man-in-the-Middle (MitM) útoky, a zranitelnosti způsobené nezabezpečeným ukládáním hesel.

Ochranná opatření

Základem pro zabezpečení aplikací je dodržování osvědčených postupů, jako jsou:

  • Sanitace vstupů: Odstranění nebo neutralizace nežádoucích částí dat přijatých od uživatele.
  • Ověřování a autorizace: Zajištění, že uživatelé jsou ti, za koho se vydávají, a mají přístup pouze k těm částem aplikace, ke kterým by měli mít oprávnění.
  • Šifrování dat: Použití HTTPS a šifrování citlivých dat uložených v databázi nebo přenášených mezi klientem a serverem.
  • Aktualizace a patchování: Pravidelné aktualizace všech použitých knihoven a frameworků na nejnovější verze.

 

Zabezpečení JavaScriptových aplikací vyžaduje neustálou pozornost a adaptaci na nově objevující se hrozby. Implementací osvědčených postupů a použitím nástrojů pro detekci a prevenci útoků mohou vývojáři výrazně snížit riziko kompromitace svých aplikací.