Košík je prázdný

Wordpress je jedním z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu (CMS) na světě, který pohání miliony webových stránek. Díky své popularitě se však stal častým cílem kybernetických útoků, přičemž hackeři využívají různé techniky pro pronikání do WordPressových stránek. Penetrační testování, tedy etický hacking, je proces, který má za cíl identifikovat bezpečnostní slabiny před tím, než je zneužijí skuteční útočníci. V tomto článku se podíváme na konkrétní dotazy, které se používají při penetračním testování WordPressu.

SQL Injection

SQL Injection je technika, kde útočník vkládá nebo "injektuje" škodlivý SQL kód do vstupu webové aplikace, který je poté proveden databázovým serverem. Tento typ útoku může být použit k získání, modifikaci nebo smazání dat, která jsou nedostupná běžným uživatelům. Příklad SQL injection dotazu pro WordPress může vypadat takto:

1' OR '1'='1

Tento dotaz, když je vložen do formuláře na WordPress stránce, může vést k obcházení autentizace, pokud je aplikace zranitelná vůči SQL injekci.

Cross-Site Scripting (XSS)

Cross-Site Scripting je útok, při kterém útočník vkládá škodlivý skript do obsahu Webové stránky, který je poté spuštěn v prohlížeči oběti. Příklad XSS útoku na WordPress může být:

<script>alert('XSS');</script>

Tento skript, pokud je vložen například do komentáře na WordPress stránce, může způsobit, že každý, kdo si přečte tento komentář, uvidí vyskakovací okno s textem "XSS". Tento typ útoku může být využit k krádeži cookies nebo k manipulaci s obsahem stránky.

Brute Force Attacks

Útok hrubou silou je metoda, při které útočník opakovaně a systematicky zkouší různé kombinace uživatelských jmen a hesel, dokud nenalezne správnou kombinaci. Pro WordPress, tento typ útoku může být prováděn pomocí nástrojů jako WPScan, kde penetrační tester může použít příkaz:

wpscan --url [cílová stránka] --passwords [cesta k souboru s hesly] --usernames [uživatelské jméno]

Directory Traversal

Directory traversal je technika, kde útočník manipuluje s cestami souborů webové aplikace, aby získal přístup k souborům, které by neměl být schopen číst. Příklad dotazu pro WordPress by mohl vypadat takto:

http://[cílová stránka]/wp-content/plugins/nějaký-plugin/../../../../wp-config.php

Tímto způsobem může útočník zkusit získat přístup k souboru wp-config.php, který obsahuje citlivé informace o konfiguraci WordPressu.

 

Penetrační testování WordPressu je klíčovým krokem k zajištění bezpečnosti webových stránek. Uvedené dotazy a techniky jsou jen příkladem toho, jak mohou být testy prováděny. Důležité je, že tyto techniky by měly být používány eticky a pouze s povolením vlastníků webových stránek. Vždy je lepší předejít útokům, než řešit jejich následky.