Košík je prázdný

Varnish Cache je vysoce výkonný HTTP reverse Proxy cache server, který může významně zrychlit načítání webu tím, že ukládá kopie stránek poskytovaných webovým serverem. Když uživatel vyžádá stránku, Varnish ji nejprve zkusí najít ve své cache; pokud ji najde, vrátí ji uživateli místo toho, aby požadavek posílal na web server. To může dramaticky snížit čas načítání stránek a zatížení serveru. V tomto článku se dozvíte, jak konfigurovat a používat Varnish Cache na vašem virtuálním privátním serveru (VPS) pro zrychlení vašeho webu.

1. Instalace Varnish Cache

Prvním krokem je instalace Varnish Cache na vašem VPS. Většina distribucí Linuxu má Varnish dostupný v jejich standardních repozitářích. Na systémech založených na Debianu (jako je Ubuntu) můžete Varnish nainstalovat pomocí následujícího příkazu:

sudo apt-get update && sudo apt-get install varnish

Na systémech založených na Red Hat (např. CentOS) použijte:

sudo yum install varnish

2. Konfigurace Varnish Cache

Po instalaci je třeba Varnish konfigurovat. Hlavní konfigurační soubory Varnish se nachází v /etc/varnish/. Nejdůležitějšími jsou:

  • default.vcl: Tento soubor definuje pravidla pro cache, včetně toho, jaké požadavky cachovat a jak dlouho je uchovávat.
  • varnish.params: Tento soubor obsahuje obecná nastavení Varnish, jako je port, na kterém naslouchá, a velikost paměti určené pro cache.

Začněte úpravou default.vcl souboru. Zde můžete definovat backend, tj. webový server, ze kterého Varnish načítá obsah. Příklad konfigurace pro Apache vypadá takto:

backend default {
    .host = "127.0.0.1";
    .port = "8080";
}

Toto nastavení předpokládá, že váš webový server běží na lokálním hostu (127.0.0.1) na portu 8080. Varnish by měl být nastaven na poslech na portu 80, což je standardní HTTP port, aby veškerý vstupní webový provoz procházel přes Varnish.

3. Nastavení webového serveru

Je třeba také upravit konfiguraci vašeho webového serveru, aby naslouchal na jiném portu, protože standardní port 80 bude nyní používán Varnish. Pro Apache můžete tento úkon provést úpravou souboru /etc/apache2/ports.conf a příslušných VirtualHost souborů, změnou Listen 80 na Listen 8080.

4. Spuštění a testování Varnish Cache

Po konfiguraci Varnish a webového serveru restartujte oba služby. Pro Varnish použijte:

sudo systemctl restart varnish

Pro Apache nebo jiný webový server použijte příslušný příkaz pro restartování služby.

Pro testování, zda Varnish cache funguje, můžete použít nástroj curl s hlavičkou X-Varnish, která bude přítomna v odpovědích na požadavky pro obsah uložený v cache. Příklad:

curl -I http://vášweb.cz

Pokud je Varnish správně nakonfigurován a funguje, měli byste v odpovědi vidět hlavičku X-Varnish, což značí, že požadavek byl zpracován Varnish cache.

Varnish Cache je mocný nástroj pro zrychlení vašeho webu, ale vyžaduje pečlivou konfiguraci a správu. Pravidelným monitorováním a úpravami konfigurace podle potřeb vašeho webu můžete maximalizovat výhody, které Varnish nabízí.