Košík je prázdný

Vývoj webových aplikací v PHP často zahrnuje práci s databázemi, kde jednou z běžných úloh je získávání dat z databáze pomocí MySQLi rozšíření. Během tohoto procesu se můžete setkat s varováním: "Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given". Tento článek poskytuje podrobný návod, jak identifikovat a opravit příčinu tohoto varování.

Analýza problému

Varování "Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given" naznačuje, že funkce mysqli_num_rows() byla zavolána s parametrem, který není platným mysqli_result objektem, ale hodnotou typu boolean. To se obvykle stane, když dotaz SQL selže a funkce jako mysqli_query() vrátí FALSE namísto objektu mysqli_result.

Krok 1: Zkontrolování SQL dotazu

Prvním krokem je zkontrolovat správnost SQL dotazu. Ujistěte se, že syntaxe dotazu je správná a že všechny odkazované tabulky a sloupce existují v databázi.

$query = "SELECT * FROM tabulka WHERE podminka = 'hodnota'";
$result = mysqli_query($connection, $query);

Krok 2: Ošetření chyb při provádění dotazu

Je důležité ošetřit možné chyby, které mohou při provádění dotazu nastat. Pokud mysqli_query() vrátí FALSE, měli byste zjistit příčinu selhání dotazu.

if (!$result) {
    die("SQL dotaz selhal: " . mysqli_error($connection));
}

Krok 3: Správné použití funkce mysqli_num_rows()

Po ověření, že $result je platný mysqli_result objekt, můžete bezpečně použít mysqli_num_rows() k získání počtu řádků výsledku.

if (mysqli_num_rows($result) > 0) {
    // Zpracování výsledků
} else {
    echo "Nenalezeny žádné záznamy.";
}

Prevence problémů v budoucnosti

  • Validace SQL dotazů: Vždy pečlivě ověřte syntaxi a logiku vašich SQL dotazů.
  • Ošetření chyb: Implementujte robustní ošetření chyb pro všechny databázové operace.
  • Testování a ladění: Použijte nástroje pro ladění a logování k identifikaci a opravě chyb v kódu.

Oprava varování "Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given" se svádí na zajištění, že předáváte platný mysqli_result objekt funkci mysqli_num_rows() a na správné ošetření chyb při práci s databázemi. Tímto způsobem zajistíte, že vaše aplikace bude robustnější a odolnější vůči chybám.