Košík je prázdný

Chyba "Cannot modify header information - headers already sent by" je jedna z nejčastějších chyb, se kterou se mohou vývojáři v PHP setkat. Tento problém vzniká, když skript pokusí odeslat hlavičku HTTP po tom, co již byl odeslán nějaký výstup do prohlížeče. V PHP je přísně požadováno, aby byly hlavičky odeslány před jakýmkoliv výstupem. Chybová zpráva obvykle obsahuje i soubor a číslo řádku, kde k odeslání výstupu došlo. Tento článek poskytuje ucelený přehled možných příčin a řešení tohoto problému.

Příčiny problému Problém "Cannot modify header information" může mít několik příčin:

  • Výstup před odesláním hlaviček: Nejběžnější příčinou je, že dojde k výstupu (echo, print, HTML kód mimo PHP tagy atd.) před zavoláním funkcí, které manipulují s hlavičkami (např. header(), session_start(), setcookie()).

  • BOM (Byte Order Mark): Soubory uložené s BOM (zejména ve formátu UTF-8) mohou způsobit, že se před začátkem PHP kódu odešle neviditelný výstup.

  • Whitespace: Nechtěné mezery nebo prázdné řádky před <?php nebo po ?> mohou vést k odeslání výstupu před odesláním hlavičky.

Řešení problému Abyste opravili chybu "Cannot modify header information", můžete použít několik přístupů:

  1. Odebrání výstupu před hlavičkami: Ujistěte se, že před voláním funkcí, které odesílají hlavičky, nedochází k žádnému výstupu. To zahrnuje kontrolu skriptů, whitespace (mezer a prázdných řádků) před <?php a po ?>, a odebrání BOM.

  2. Vypnutí závěrečných PHP tagů: V souborech, které obsahují pouze PHP kód, se doporučuje nezakončovat soubor závěrečným ?>. To pomáhá zabránit nechtěnému výstupu způsobenému whitespace za PHP tagem.

  3. Použití výstupního bufferování: PHP nabízí výstupní bufferování, které umožňuje začít odesílat výstup do bufferu místo přímo do prohlížeče. To vám umožní manipulovat s hlavičkami i poté, co byl nějaký výstup již vygenerován. Výstupní bufferování lze zapnout voláním ob_start() na začátku skriptu.

Chyba "Cannot modify header information - headers already sent by" může být frustrující, ale je obvykle dobře řešitelná s trochou pozornosti k detailům ve vašem kódu. Klíčem k jejímu odstranění je pochopení, jak PHP zpracovává výstup a hlavičky, a dodržování osvědčených postupů pro jejich správnou manipulaci. Opravou tohoto problému nejenže zlepšíte funkčnost vaší aplikace, ale také se vyhnete potenciálním bezpečnostním rizikům a zlepšíte celkovou kvalitu kódu.