Košík je prázdný

Hypervizor, klíčový prvek v oblasti Virtualizace, je software umožňující běh více operačních systémů na jednom fyzickém hardwaru současně. Jeho hlavním úkolem je efektivně rozdělit a spravovat systémové zdroje mezi různé virtuální stroje (VM). Existují dva hlavní typy hypervizorů, známé jako typ 1 (nebo bare-metal) a typ 2 (nebo hostované), každý s vlastními specifickými vlastnostmi a využitím.

Typy hypervizorů

Typ 1: Tento typ hypervizoru běží přímo na hardwaru hostitele. Protože nepotřebuje operační systém hostitele, poskytuje vyšší výkon a bezpečnost. Typ 1 hypervizory jsou často používány ve velkých datových centrech a pro kritické aplikace, kde je důležitá maximální efektivita a minimalizace zpoždění. Příklady zahrnují VMware vSphere/ESXi, Microsoft Hyper-V pro Windows Server a Xen.

Typ 2: Na rozdíl od typu 1, hypervizory typu 2 běží na operačním systému hostitele jako aplikace. Tyto jsou vhodné pro testovací prostředí, vývoj a malé produkční nasazení, kde není primárním požadavkem maximální výkon. Příklady zahrnují VMware Workstation, Oracle VirtualBox a Parallels.

Hlavní funkce

  • Izolace: Hypervizor zajišťuje, že každý virtuální stroj je izolován od ostatních, což znamená, že selhání jednoho VM neovlivní ostatní.
  • Alokace zdrojů: Dynamicky přiděluje hardwarové zdroje (CPU, paměť, úložiště) mezi různé VM podle potřeby.
  • Migrace VM: Umožňuje migraci běžících virtuálních strojů mezi fyzickými servery bez přerušení služby, což zvyšuje flexibilitu a dostupnost aplikací.
  • Správa a monitorování: Poskytuje nástroje pro monitorování výkonu, správu síťových nastavení a zabezpečení virtuálních strojů.

Případy použití

  • Serverová konsolidace: Umožňuje firmám snížit počet fyzických serverů tím, že na jednom serveru běží několik virtuálních instancí, což snižuje náklady na hardwar a energie.
  • Vývoj a testování: Vývojáři mohou rychle vytvářet a zrušovat virtuální stroje pro testování aplikací v různých prostředích bez nutnosti fyzického hardwaru pro každé testovací prostředí.
  • Cloud computing: Hypervizory jsou základem pro poskytovatele cloudových služeb, umožňují dynamicky škálovat zdroje podle potřeb zákazníků.
  • Katastrofická obnova: Virtuální stroje lze snadno zálohovat a obnovit na jiném hardwaru, což zjednodušuje proces obnovy po havárii.

Hypervizory hrají klíčovou roli v dnešním IT prostředí, umožňují efektivnější využití hardwaru, zvyšují flexibilitu a odolnost infrastruktury a podporují rychlý vývoj a nasazení aplikací. Jako takové jsou nezbytné pro správu moderních datových center, cloudových služeb a vývojových pracovišť.