Košík je prázdný

Ubuntu, jedna z nejoblíbenějších linuxových distribucí pro osobní počítače i servery, nabízí vynikající bezpečnostní funkce, z nichž jednou z klíčových je firewall. Firewall, nebo také síťový štít, je zásadním nástrojem pro zajištění bezpečnosti systému tím, že monitoruje a řídí příchozí a odchozí síťový provoz na základě předem definovaných bezpečnostních pravidel. V Ubuntu je pro správu firewallu standardně dostupný nástroj UFW (Uncomplicated Firewall). UFW je navržen tak, aby učinil konfiguraci firewallu jednodušší pro uživatele s různou úrovní znalostí. V tomto článku probereme, jak UFW nakonfigurovat a nastavit pravidla firewallu.

Instalace a aktivace UFW

Předpokládá se, že UFW je již předinstalován na vašem Ubuntu systému. Pokud není, můžete ho snadno nainstalovat pomocí příkazové řádky:

sudo apt update
sudo apt install ufw

Po instalaci je potřeba UFW aktivovat. Toho dosáhnete spuštěním následujícího příkazu:

sudo ufw enable

Tím se firewall aktivuje a začne spouštět při startu systému.

Nastavení základních pravidel

Z bezpečnostních důvodů doporučujeme jako první krok nastavit politiku UFW na zamítnutí veškerého příchozího provozu a povolit veškerý odchozí provoz. To znamená, že veškeré nevyžádané příchozí spojení budou automaticky blokovány, zatímco odchozí spojení z vašeho systému budou povolena.

sudo ufw default deny incoming
sudo ufw default allow outgoing

Povolení příchozího provozu na specifických portech

Pokud máte aplikace, které vyžadují příchozí spojení (např. webový server nebo SSH), musíte pro ně explicitně povolit příchozí provoz. Například pro povolení SSH (port 22) použijte následující příkaz:

sudo ufw allow ssh

Nebo pro specifický port:

sudo ufw allow 22/tcp

Podobně můžete povolit provoz pro jiné služby, jako jsou HTTP (port 80) a HTTPS (port 443), použitím příkazu:

sudo ufw allow http
sudo ufw allow https

Nastavení pokročilých pravidel

UFW umožňuje nastavení pokročilých pravidel, jako je omezení přístupu k určité službě pouze z konkrétní IP adresy nebo síťového rozsahu. Například pro povolení přístupu k SSH pouze z IP adresy 192.168.1.100 použijte:

sudo ufw allow from 192.168.1.100 to any port 22

Tato pravidla lze dále upřesňovat pro dosažení vyšší úrovně bezpečnosti a kontroly nad síťovým provozem.

Správa a monitorování UFW

Pro zobrazení aktuálně nastavených pravidel UFW použijte příkaz:

sudo ufw status verbose

Pokud potřebujete některé pravidlo odstranit, můžete tak učinit pomocí příkazu delete, například:

sudo ufw delete allow ssh

Pro monitorování aktuálního provozu a logování může být také užitečné povolit UFW logování:

sudo ufw logging on

Logy najdete v /var/log/ufw.log.

UFW nabízí flexibilní a přitom jednoduché rozhraní pro správu firewallu v Ubuntu. Jeho správným nastavením můžete značně zvýšit bezpečnost vašeho systému proti nevyžádaným nebo škodlivým síťovým spojením. Vždy se ujistěte, že máte nastavena pouze nezbytně nutná pravidla a pravidelně kontrolujte a aktualizujte konfiguraci firewallu, aby odpovídala měnícím se požadavkům vašeho systému a aplikací.