Košík je prázdný

V posledních letech se Docker stal populárním nástrojem pro vývojáře a správce systémů díky své schopnosti vytvářet, nasazovat a spravovat aplikace v kontejnerech. Kontejnery umožňují balení aplikace a jejích závislostí do samostatného balíčku, který může běžet na jakémkoliv systému podporujícím Docker, což zajišťuje konzistentnost prostředí od vývoje až po produkci. Wordpress, nejoblíbenější systém pro správu obsahu (CMS), lze snadno spustit v Dockeru, což vám umožní rychle vytvořit a testovat WordPress stránky bez nutnosti komplikovaného nastavení serveru. V tomto článku vám ukážeme, jak krok za krokem nainstalovat WordPress na Docker.

Předpoklady

Než začneme, ujistěte se, že máte nainstalovaný Docker na vašem systému. Pokud ještě Docker nemáte, navštivte oficiální stránky Dockeru a postupujte podle instrukcí pro vaši platformu (Linux, macOS, Windows).

1. Krok: Stažení a spuštění MySQL kontejneru

Prvním krokem je spuštění MySQL databáze, na které WordPress běží. Použijeme oficiální MySQL obraz z Docker Hubu. Otevřete terminál nebo příkazovou řádku a zadejte následující příkaz:

docker run --name wordpressdb -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=vašeHeslo -e MYSQL_DATABASE=wordpress -d mysql:5.7

Tento příkaz spustí nový kontejner s názvem wordpressdb, nastaví heslo root uživatele na vašeHeslo a vytvoří databázi s názvem wordpress. Příkaz také použije obraz mysql:5.7.

2. Krok: Spuštění WordPress kontejneru

Po úspěšném spuštění databáze spusťte kontejner WordPress. WordPress také nabízí oficiální obraz na Docker Hubu, který můžeme použít. Zadejte následující příkaz do terminálu:

docker run --name wordpress -p 8080:80 -e WORDPRESS_DB_HOST=wordpressdb:3306 -e WORDPRESS_DB_USER=root -e WORDPRESS_DB_PASSWORD=vašeHeslo -e WORDPRESS_DB_NAME=wordpress --link wordpressdb:mysql -d wordpress

Tento příkaz spustí WordPress kontejner s názvem wordpress, který bude dostupný na portu 8080 vašeho hostitelského počítače. Příkaz také nastaví potřebné proměnné prostředí pro připojení k MySQL databázi a propojí tento kontejner s kontejnerem wordpressdb.

3. Krok: Přístup k WordPress instalačnímu průvodci

Po spuštění obou kontejnerů otevřete webový prohlížeč a přejděte na adresu http://localhost:8080. Zobrazí se WordPress instalační průvodce, kde můžete dokončit nastavení vaší nové WordPress stránky zadáním názvu stránky, vytvořením uživatelského jména, hesla a zadáním e-mailové adresy.

 

Instalace WordPressu na Docker je snadná a rychlá. Použitím Dockeru můžete vytvořit izolované prostředí pro vaše WordPress projekty, což usnadňuje testování a nasazování bez ovlivnění ostatních aplikací. S Dockerem můžete také snadno spouštět více instancí WordPressu na jednom serveru, což je ideální pro vývoj a testování různých pluginů a témat.