Košík je prázdný

V dnešním digitálním světě je správné nastavení časové zóny na serverech klíčové pro správnou funkci mnoha aplikací a služeb. Nastavení časové zóny ovlivňuje nejen zaznamenávání času událostí v log souborech, ale také časování operací a úložiště dat. V tomto článku se podíváme na to, jak změnit časovou zónu na serveru s operačním systémem Linux.

Linux

Pro systémy založené na Linuxu existují dva hlavní přístupy k změně časové zóny. První z nich je použití příkazu timedatectl, který je dostupný ve většině moderních distribucích Linuxu, jako je Ubuntu, Debian, CentOS a Fedora.

  1. Zjištění dostupných časových zón Pro zobrazení seznamu všech dostupných časových zón můžete použít příkaz:

    timedatectl list-timezones
    

    Můžete také vyhledat konkrétní časovou zónu použitím grep, například:

    timedatectl list-timezones | grep Europe
    
  2. Nastavení časové zóny Jakmile najdete správnou časovou zónu, můžete ji nastavit příkazem:
    sudo timedatectl set-timezone 'Europe/Prague'
    ​

    Změňte 'Europe/Prague' na požadovanou časovou zónu.

 

Pokud vaše distribuce nepodporuje timedatectl, můžete změnit časovou zónu také manuálně přesunutím nebo linkováním správného souboru zóny do /etc/localtime. Například:

sudo ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/Prague /etc/localtime

 

Správné nastavení časové zóny na serveru je důležité pro bezproblémový chod aplikací a služeb. V závislosti na vašem operačním systému můžete použít různé metody pro změnu časové zóny. Vždy se ujistěte, že po změně časové zóny restartujete své aplikace a služby, aby došlo k aktualizaci nastavení času.