Košík je prázdný

V operačním systému Linux se uživatelé často setkávají s potřebou prohlížení nebo zpracování textových dat uložených v souborech. Pro tyto účely přichází vhod několik základních příkazů, mezi které patří i tail a head. Tyto příkazy jsou užitečné zejména pro práci s logy a jinými soubory, které se průběžně rozšiřují.

Příkaz tail

Příkaz tail se v Linuxu používá k zobrazení posledních částí textového souboru na standardní výstup. Ve výchozím nastavení tail zobrazí posledních 10 řádků souboru. Je to obzvláště užitečné pro sledování posledních změn v souboru, například při monitorování aktuálního stavu logovacích souborů.

Základní použití:

tail [možnosti] [soubor]

 

Příklady použití příkazu tail:

  • Zobrazení posledních 10 řádků souboru:
    tail soubor.txt
    ​
  • Zobrazení posledních 20 řádků souboru:
    tail -n 20 soubor.txt
    ​
  • Sledování změn souboru v reálném čase:
    tail -f soubor.txt
    ​

 

Příkaz head

Na druhou stranu, příkaz head slouží k zobrazení prvních částí textového souboru. Podobně jako tail, i head ve výchozím nastavení zobrazí prvních 10 řádků souboru.

Základní použití:

head [možnosti] [soubor]

Příklady použití příkazu head:

  • Zobrazení prvních 10 řádků souboru:
    head soubor.txt
    ​
  • Zobrazení prvních 20 řádků souboru:
    head -n 20 soubor.txt
    ​

 

Kombinování příkazů tail a head

Příkazy tail a head lze efektivně kombinovat pro získání specifických částí souborů. Například, pokud chcete získat řádky 50 až 60 z velkého souboru, můžete použít kombinaci obou příkazů pomocí potrubí (pipe) |.

head -n 60 soubor.txt | tail -n 11

Tento příklad nejprve použije příkaz head k získání prvních 60 řádků souboru, a poté tail k zobrazení posledních 11 řádků z těchto 60, což efektivně vrací řádky 50 až 60.

 

Příkazy tail a head jsou v Linuxu neocenitelnými nástroji pro práci s textovými soubory. Umožňují uživatelům rychle prohlížet, sledovat a manipulovat s daty uloženými v souborech, což je zásadní pro efektivní práci v příkazové řádce. Jak bylo ukázáno, kombinací těchto příkazů lze dosáhnout ještě větší flexibility a efektivity při práci se soubory.