Košík je prázdný

Hostname (jméno hostitele) je jedinečný identifikátor, který je přiřazen k zařízení v síti. Umožňuje jednodušší orientaci v síti a identifikaci zařízení. V Linuxu můžete hostname změnit několika různými způsoby, a v tomto článku se podíváme na tři z nich: pomocí příkazového řádku, pomocí nástroje hostnamectl a editací konfiguračního souboru.

Metoda 1: Použití příkazového řádku

Nejjednodušší způsob, jak rychle změnit hostname, je použít příkaz hostname. Tento příkaz okamžitě změní hostname, ale změna není trvalá a zůstane zachována pouze do restartu systému.

  1. Otevřete terminál.
  2. Zadejte příkaz sudo hostname novy_hostname, kde novy_hostname je jméno, které chcete nastavit jako nový hostname.
  3. Změna se projeví ihned, ale nezapomeňte, že po restartu se hostname vrátí na původní hodnotu.

Metoda 2: Použití nástroje hostnamectl

hostnamectl je nástroj součástí systemd, který slouží pro správu systémového hostname. Tato metoda je doporučena pro systémy používající systemd, protože změna je trvalá a přežije restart systému.

  1. Otevřete terminál.
  2. Zadejte příkaz sudo hostnamectl set-hostname novy_hostname, opět nahraďte novy_hostname jménem, které chcete nastavit.
  3. Můžete ověřit, že změna byla provedena příkazem hostnamectl status.

Metoda 3: Editace konfiguračního souboru

Poslední metodou je editace konfiguračního souboru, který ukládá hostname. Tento soubor se obvykle nachází v /etc/hostname.

  1. Otevřete terminál.
  2. Zadejte příkaz sudo nano /etc/hostname pro otevření souboru v editoru nano. Místo nano můžete použít jakýkoliv textový editor, který preferujete.
  3. Vymažte stávající hostname a napište nový. Uložte a zavřete soubor.
  4. Pro změnu je také doporučeno upravit soubor /etc/hosts a přidat tam nový hostname, aby byla zajištěna správná funkčnost síťových služeb.
  5. Po úpravě restartujte systém, aby se změny projevily.

 

Změna hostname v Linuxu může být užitečná z mnoha důvodů, ať už pro lepší identifikaci v síti nebo z bezpečnostních důvodů. Každá z výše uvedených metod má své výhody a nejlepší volba závisí na vašich konkrétních potřebách a preferencích. Důležité je si vždy před změnou zálohovat relevantní konfigurační soubory.