Košík je prázdný

Wget je jednoduchý, ale výkonný nástroj pro stahování souborů z internetu, dostupný pro mnoho operačních systémů, včetně Linuxu, macOS a Windows. Původně vytvořený v roce 1996, Wget podporuje protokoly HTTP, HTTPS a FTP, a je vysoce ceněn pro svou schopnost pracovat v režimu příkazové řádky. To umožňuje automatizaci procesů stahování prostřednictvím skriptů a plánovačů úloh.

Základní použití

Základní syntaxe příkazu Wget je následující:

wget [možnosti] [URL]

Tento příkaz stáhne soubor nebo stránku, na kterou URL odkazuje, do aktuálního adresáře. Wget automaticky pojmenuje stažený soubor stejně jako poslední část specifikovaného URL.

Pokročilé funkce

Wget nabízí řadu pokročilých funkcí, které rozšiřují jeho základní použitelnost:

  • Rekurzivní stahování: Pomocí možnosti -r nebo --recursive lze stahovat celé Webové stránky, včetně všech podstránek a odkazovaných souborů.

  • Omezení rychlosti: Možnost --limit-rate umožňuje uživatelům omezit rychlost stahování, aby nebyla přetížena síťová Infrastruktura.

  • Obnovení přerušených stahování: S možností -c nebo --continue může Wget pokračovat v přerušeném stahování souborů tam, kde bylo přerušeno.

  • Přizpůsobení hlaviček HTTP: Přes --header lze přidávat nebo modifikovat hlavičky HTTP požadavků pro pokročilé manipulace s webem.

Praktické příklady

  1. Stahování jednotlivého souboru:

    wget https://example.com/soubor.zip
    
  2. Rekurzivní stahování celého webu:

    wget -r -np -k https://example.com
    

    -np (nebo --no-parent) zabrání stahování nadřazených adresářů. -k (nebo --convert-links) upraví odkazy na stažených stránkách, aby fungovaly lokálně.

  3. Omezení rychlosti stahování:

    wget --limit-rate=100k https://example.com/velky_soubor.zip
    

    Toto omezuje rychlost stahování na 100 kB/s.

Wget je neocenitelný nástroj pro uživatele a vývojáře, kteří potřebují efektivní způsob, jak stahovat soubory nebo celé webové stránky z příkazové řádky. Jeho flexibilita a široká škála možností z něj činí nepostradatelný nástroj pro automatizaci stahování a správu souborů v síti.