Košík je prázdný

Od roku 2018 prošel algoritmus vyhledávače Google řadou významných aktualizací, které měly za cíl zlepšit kvalitu a relevantnost výsledků vyhledávání. Tyto změny ovlivnily strategie SEO (Search Engine Optimization) po celém světě. V tomto článku se podíváme na klíčové aktualizace Google SEO od roku 2018 a popíšeme, jaké měly dopady.

Medic Update (Srpen 2018) První významnou aktualizací byl Medic Update, jehož název vychází z toho, že největší dopad měl na weby zaměřené na zdraví a wellness. Google zde začal klást větší důraz na odbornost, autoritu a důvěryhodnost obsahu (E-A-T principy). Provozovatelé webů v těchto oblastech museli zvýšit kvalitu a přesnost svých informací, aby si udrželi nebo zlepšili své pozice ve vyhledávání.

BERT Update (Říjen 2019) V říjnu 2019 představil Google BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), což je technologie zpracování přirozeného jazyka (NLP) zaměřená na lepší chápání kontextu slov ve vyhledávacích dotazech. To znamenalo, že Google se stal schopnějším rozumět nuancím a variacím ve vyhledávání, což vedlo k přesnějším a relevantnějším výsledkům pro uživatele.

Core Updates (2019-2023) Od roku 2019 došlo k řadě tzv. Core Updates, což jsou komplexní aktualizace, které se dotýkají mnoha aspektů algoritmu vyhledávání. Tyto aktualizace jsou zaměřeny na celkové zlepšení kvality vyhledávání tím, že odměňují kvalitní a užitečný obsah, zatímco stránky s nízkou hodnotou mohou zaznamenat pokles. Google nezveřejňuje konkrétní detaily těchto aktualizací, což webmasterům a SEO specialistům klade za úkol průběžně sledovat výkonnost svých webů a adaptovat se na změny.

Mobile-First Indexing (Březen 2021) V březnu 2021 Google dokončil přechod na Mobile-First Indexing, což znamená, že pro indexaci a hodnocení obsahu používá primárně mobilní verzi webových stránek. To podtrhlo význam optimalizace webů pro mobilní zařízení, včetně rychlosti načítání, uspořádání obsahu a použitelnosti.

Page Experience Update (Červen 2021) Tato aktualizace zavedla nové faktory zvané "Page Experience Signals", které zahrnují Core Web Vitals – soubor metrik zaměřených na rychlost načítání, interaktivitu a vizuální stabilitu stránek. Tyto signály se začaly používat při hodnocení stránek ve vyhledávání, což zdůrazňuje důležitost poskytování vynikajícího uživatelského zážitku.

Product Reviews Update (Duben 2021) Specifická aktualizace zaměřená na hodnocení produktů měla za cíl odměnit stránky, které poskytují důkladné a užitečné recenze produktů. Google hledal obsah, který přesahuje výrobce poskytnuté informace, s důrazem na originální výzkum, expertní znalosti a užitečné syntézy pro čtenáře. Cílem bylo snížit vliv povrchních nebo málo informačních recenzí v rankingových pozicích.

Passage Ranking Update (Únor 2021) Google uvedl, že začne indexovat a hodnotit nejen celé stránky, ale také specifické pasáže z nich. Tato aktualizace umožnila vyhledávači lépe pochopit jednotlivé sekce obsahu a zvýšit relevanci výsledků vyhledávání tím, že na dotazy odpoví konkrétnějšími úryvky informací.

MUM Update (2021) Multitask Unified Model (MUM) je pokročilá technologie zpracování jazyka od Google, navržená tak, aby zlepšila schopnost vyhledávače odpovídat na složité dotazy. MUM je schopný analyzovat informace ve více jazycích a formátech (včetně videa a obrázků), což mu umožňuje poskytovat ucelenější odpovědi. Ačkoliv MUM nebyl přímo prezentován jako SEO aktualizace, jeho implementace má dalekosáhlý vliv na to, jak vyhledávače interpretují a prezentují informace.

Link Spam Update (Červenec 2021) Google rovněž aktualizoval svůj algoritmus, aby lépe identifikoval a penalizoval spamové odkazy. Tato aktualizace zdůrazňuje význam kvalitního link-buildingu a nutnost vyhýbat se technikám, které Google považuje za manipulativní nebo klamavé.

Core Web Vitals & Page Experience Update (2021-2022) Google pokračoval v upřesňování a rozšiřování kritérií týkajících se Core Web Vitals a celkového uživatelského zážitku, včetně jejich integrace do stávajících SEO pravidel. Weby musely zlepšit svou reaktivitu, vizuální stabilitu a rychlost načítání, aby si zajistily nebo zlepšily své pozice ve vyhledávání.

Helpful Content Update (Srpen 2022) Google zavedl aktualizaci zaměřenou na "užitečný obsah", která dále posiluje důraz na kvalitu a relevance webového obsahu. Tato aktualizace cílí na obsah vytvářený primárně pro vyhledávače místo skutečných uživatelů, a motivuje tvůrce obsahu k vytváření původního, informativního a hodnotného obsahu pro své publikum.

Každá z těchto aktualizací měla významný dopad na SEO strategie a vyžadovala od webmasterů a marketerů neustálou adaptaci. Důraz na kvalitu obsahu, uživatelský zážitek a technickou excelenci webu zůstává klíčovým pro dosažení a udržení vysokých pozic ve vyhledávání. Vzhledem k neustálému vývoji algoritmu Google je důležité zůstat informovaný o nových aktualizacích a nejlepších postupech v oblasti SEO.