Košík je prázdný

SSL (Secure Sockets Layer) a TLS (Transport Layer Security) jsou protokoly, které zajistí bezpečnou komunikaci na internetu. Tyto protokoly šifrují data mezi webovým serverem a prohlížečem, aby nedošlo k jejich odposlechu nebo manipulaci během přenosu. Proces, kterým se obě strany dohodnou na použití těchto protokolů a na klíčích použitých k šifrování, se nazývá "handshake". Tento článek se zaměřuje na to, jak SSL/TLS handshake funguje a jak může ovlivnit výkon Webové stránky.

Jak probíhá SSL/TLS handshake

SSL/TLS handshake je komplexní proces, který probíhá v několika krocích:

  1. Inicializace: Klient (webový prohlížeč) zašle serveru požadavek na navázání bezpečného spojení a předá seznam podporovaných šifrovacích algoritmů.
  2. Prezentace certifikátů: Server odpoví předáním svého digitálního certifikátu, který obsahuje veřejný klíč a je podepsán důvěryhodnou certifikační autoritou (CA). Klient ověří platnost certifikátu.
  3. Výměna klíčů: Klient a server se dohodnou na šifrovacím algoritmu a vymění si šifrovací klíče.
  4. Dokončení: Po výměně klíčů obě strany potvrdí, že od tohoto okamžiku bude veškerá komunikace šifrována. Tento krok zahrnuje ověření, že žádná data nebyla během handshake změněna.

Vliv na výkon webu

Přestože je SSL/TLS handshake zásadní pro zabezpečení komunikace na internetu, může mít také vliv na výkon webových stránek. Proces handshake se odehrává před načtením jakéhokoli obsahu stránky, což může způsobit zpoždění, zejména pokud je server umístěn daleko od klienta nebo pokud je komunikace zatížena vysokým šifrovacím algoritmem.

Optimalizace výkonu

Pro minimalizaci dopadu SSL/TLS handshake na výkon webu lze použít několik strategií:

  • Použití moderních šifrovacích algoritmů: Novější algoritmy mohou nabídnout lepší výkon při zachování bezpečnosti.
  • Session Resumption: Tato technika umožňuje klientům znovu použít předchozí handshake, čímž se snižuje počet kroků potřebných k navázání bezpečného spojení.
  • Použití CDN (Content Delivery Network): CDN může přiblížit obsah uživatelům a zredukovat latenci při SSL/TLS handshake.
  • HTTP/2: Tento protokol vylepšuje výkon SSL/TLS tím, že umožňuje multiplexování několika požadavků přes jedno spojení, čímž se snižuje celkový počet handshakes.

 

SSL/TLS handshake je klíčový pro zabezpečení webové komunikace, ale může také ovlivnit výkon stránek. Pochopením a optimalizací procesu handshake můžete zajistit, že vaše webové stránky budou nejen bezpečné, ale také rychlé a efektivní. Implementací moderních šifrovacích algoritmů, využitím technik jako je Session Resumption, použitím CDN pro snížení latence a adopcí HTTP/2 můžete výrazně zlepšit uživatelský zážitek na vašich webových stránkách bez kompromisů v oblasti bezpečnosti. V dnešní době, kdy je online bezpečnost na prvním místě, je důležité najít rovnováhu mezi zabezpečením a výkonem, aby vaše webové stránky byly konkurenceschopné a přístupné pro co nejširší publikum.