Košík je prázdný

Vytvoření účinného briefu pro nový web je klíčovým krokem v procesu vývoje webových stránek. Správně napsaný brief pomůže zajistit, že vaše požadavky a cíle budou jasně komunikovány dodavatelům, což umožní hladký průběh projektu a zajistí, že výsledný web splní vaše očekávání. Následující kroky vám poskytnou strukturovaný přístup k tvorbě efektivního briefu.

1. Úvod do projektu Začněte briefem představením své organizace a shrnutím jejího poslání, cílů a klíčového publika. Je důležité, aby dodavatelé měli jasnou představu o tom, kdo jste a co děláte, aby mohli lépe porozumět kontextu vašeho webového projektu.

2. Cíle webového projektu Jasně definujte, co chcete novým webem dosáhnout. Cíle mohou zahrnovat zlepšení povědomí o značce, zvýšení prodeje, posílení angažovanosti zákazníků, nebo zefektivnění interních procesů. Mějte na paměti, že cíle by měly být konkrétní, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časově omezené (SMART).

3. Cílová skupina Podrobně popište, kdo jsou hlavní uživatelé vašeho webu. Zvažte věkové skupiny, zájmy, chování na internetu a jaké problémy vaše služby nebo produkty řeší. Čím více informací poskytnete, tím lépe mohou dodavatelé navrhnout web, který bude vyhovovat potřebám vaší cílové skupiny.

4. Funkční a technické požadavky Zahrňte seznam funkcí, které web musí mít, jako jsou kontaktní formuláře, e-commerce funkcionality, rezervační systémy nebo integrace se sociálními sítěmi. Pokud máte představu o technologiích, které by měly být použity, nebo pokud máte stávající infrastrukturu, která musí být integrována, uveďte to také.

5. Design a branding Pokud máte specifické požadavky na design nebo pokud již existuje firemní identita, kterou je třeba dodržet, ujistěte se, že jsou tyto informace zahrnuty do briefu. Poskytněte vzory, logo, předpis barvy a jakékoli další designové prvky, které dodavatelé budou potřebovat.

6. Příklady webů, které se vám líbí Přiložte odkazy na weby, které se vám líbí, a uveďte, co konkrétně na nich oceňujete. To dodavatelům pomůže lépe porozumět vašemu vkusu a očekáváním v oblasti designu a funkcionalit.

7. Rozpočet a časový rámec Jasně uveďte, jaký je váš rozpočet na projekt a jaký je požadovaný časový rámec pro jeho dokončení. Být otevřený ohledně rozpočtu a termínů pomůže zajistit, že obě strany budou od začátku na stejné vlně a předejde nedorozuměním.

8. Požadavky na obsah a strukturu webu Popište, jaký typ obsahu bude web obsahovat a jak bude strukturován. Uveďte, zda plánujete poskytnout veškerý obsah, nebo očekáváte, že dodavatelé budou podílet na jeho tvorbě a optimalizaci pro vyhledávače (SEO). Je důležité zvážit strukturu menu, kategorizaci produktů nebo služeb a jaké stránky budou pro vaše uživatele nejdůležitější.

9. Další požadavky a předpoklady Zahrňte jakékoli specifické předpoklady nebo požadavky, které nebyly dříve zmíněny. To může zahrnovat aspekty jako je přístupnost pro osoby se zdravotním postižením, vícejazyčný obsah, nebo specifické požadavky na hosting a údržbu webu.

10. Kontaktní informace a další kroky Zakončete brief poskytnutím kontaktních informací pro klíčové osoby zapojené do projektu a popište další kroky, včetně toho, jak a kdy bude rozhodnuto o výběru dodavatele.

Efektivně napsaný brief pro nový web je fundamentálním nástrojem pro úspěšné řízení webového projektu. Poskytuje jasnou a strukturovanou východiskovou bod pro dodavatele, zajišťuje, že vaše požadavky a očekávání jsou pochopeny, a napomáhá vytvoření pevného základu pro budoucí spolupráci. Věnujte čas tomu, aby váš brief byl co nejúplnější a nejjasnější, a tím zajistěte, že výsledný web bude odpovídat vašim představám a potřebám.