Košík je prázdný

V posledních letech se kontejnerová technologie stala základem pro moderní softwarový vývoj a provoz. Kubernetes (k8s) je bezpochyby nejpopulárnějším orchestrátorem kontejnerů, ale není to jediná možnost. V tomto článku se zaměříme na OpenShift, který je jiným, ale stále široce používaným řešením pro orchestraci kontejnerů. OpenShift, vyvíjený společností Red Hat, je platforma pro kontejnerizaci aplikací s automatickou správou, škálováním a provozem Kubernetes kontejnerů.

Základní rozdíly mezi OpenShift a Kubernetes

Ačkoli je OpenShift postaven na Kubernetes, nabízí nad rámec základního Kubernetes řadu vylepšení a rozšíření. Například přidává robustnější bezpečnostní politiky, vlastní uživatelské rozhraní pro správu aplikací a integrované nástroje pro CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment). OpenShift také usnadňuje vývojářům práci díky předem sestaveným obrazům a šablonám aplikací, které zjednodušují nasazení a správu aplikací.

Konfigurace a použití OpenShift

Konfigurace OpenShift začíná výběrem mezi OpenShift Container Platform (OCP) a OKD, což je upstreamová komunitní verze OpenShift. OCP je komerční produkt s podporou od Red Hat, zatímco OKD je zdarma a open-source. Pro obě varianty je klíčovým prvkem konfigurace nastavení klusteru, které zahrnuje výběr hardwaru, síťování a úložiště.

Instalace a nastavení

Instalace OpenShift obvykle vyžaduje Red Hat Enterprise Linux (RHEL) jako hostitelský operační systém. Po instalaci operačního systému a zajištění, že všechny uzly splňují hardwarové a softwarové požadavky, můžete přejít k instalaci OpenShift pomocí příkazového řádku nebo instalačního průvodce. Instalační proces zahrnuje konfiguraci síťových komponent, úložiště, a bezpečnostních nastavení.

Správa aplikací

OpenShift umožňuje správu aplikací prostřednictvím webového uživatelského rozhraní nebo příkazového řádku. Můžete snadno vytvářet, nasazovat a škálovat aplikace pomocí souborů YAML, které definují konfiguraci aplikace, nebo prostřednictvím šablon, které poskytují předem definované konfigurace pro běžné aplikace.

Bezpečnost a CI/CD

OpenShift posiluje bezpečnost kontejnerizovaných aplikací integrací bezpečnostních politik na úrovni podů a kontejnerů. Nabízí také integraci s řadou nástrojů pro automatizaci vývoje a provozu, včetně Jenkins pro CI/CD, což umožňuje automatizované testování, sestavování a nasazování aplikací.

 

OpenShift představuje výkonnou alternativu k Kubernetes, která je vhodná zejména pro organizace hledající robustní řešení s pokročilými funkcemi správy a bezpečnosti. Jeho integrace s Red Hat ekosystémem a podpora pro CI/CD procesy dělá z OpenShift ideální volbu pro podniky, které chtějí maximalizovat efektivitu a bezpečnost svých kontejnerizovaných aplikací. Kromě toho, s širokou podporou komunity a rozsáhlými dokumentacemi, mohou vývojáři snadno najít odpovědi na své dotazy a získat pomoc při řešení problémů.

Využití OpenShiftu tedy může znamenat rychlejší vývoj, lepší spolupráci mezi vývojovými a provozními týmy a vyšší kvalitu výsledných aplikací. Přestože přechod na OpenShift může vyžadovat počáteční investici do školení a přizpůsobení stávající infrastruktury, jeho výhody ve flexibilitě, škálovatelnosti a bezpečnosti mohou tyto náklady rychle převážit.

Na závěr, ať už jste malá start-up firma nebo velká korporace, OpenShift nabízí řešení, které může pomoci zefektivnit vývoj a provoz vašich aplikací. Jeho silné stránky v automatizaci, integraci a bezpečnosti dělají z OpenShift vynikající volbu pro každého, kdo hledá alternativu k Kubernetes.