Košík je prázdný

Síťový monitoring je klíčovým nástrojem pro zajištění bezproblémového provozu informačních technologií ve společnosti. Mezi nejrozšířenější a nejvíce uznávané nástroje pro monitorování sítě patří Cacti a Nagios. Tyto aplikace poskytují ucelený pohled na zdraví, výkon a dostupnost síťových zařízení a aplikací. V následujícím článku se zaměříme na proces instalace a konfigurace obou těchto nástrojů.

Cacti - Instalace a konfigurace

Cacti je grafický nástroj pro monitorování sítě založený na RRDTool (Round-Robin Database Tool), který umožňuje sběr dat o výkonu sítě a generování detailních grafů v reálném čase.

  1. Předpoklady: Pro instalaci Cacti je vyžadován webový server (např. Apache), PHP, MySQL/MariaDB databáze, a RRDTool. Ujistěte se, že vaše systémové prostředí splňuje tyto požadavky.

  2. Instalace balíčků: V závislosti na vašem operačním systému (Linux, Windows) stáhněte a nainstalujte potřebné balíčky pro Cacti. Na Linuxu můžete využít správce balíčků (např. apt-get install cacti pro Debian/Ubuntu).

  3. Konfigurace databáze: Po instalaci vytvořte databázi pro Cacti a přidělte uživateli databáze potřebná práva pro přístup a manipulaci s databází.

  4. Webová instalace: Po konfiguraci databáze otevřete webový prohlížeč a přejděte na adresu vaší instalace Cacti. Postupujte podle instrukcí průvodce instalací, který vás provede základními kroky nastavení Cacti, včetně připojení k databázi.

  5. Přidání zařízení do monitoringu: Po úspěšné instalaci a konfiguraci přidejte vaše síťová zařízení do Cacti pro monitorování. To zahrnuje nastavení SNMP (Simple Network Management Protocol) na monitorovaných zařízeních a jejich přidání do Cacti pomocí rozhraní pro správu.

Nagios - Instalace a konfigurace

Nagios je další oblíbený nástroj pro monitorování sítí, který poskytuje obrovské možnosti pro sledování služeb, hostitelů a dalších síťových prvků.

  1. Předpoklady: Nagios vyžaduje Linux/Unix operační systém, webový server, kompilátor GCC, a knihovny GD pro generování grafů.

  2. Stažení a instalace: Nejprve stáhněte nejnovější verzi Nagios z oficiálních stránek. Rozbalte stažený archiv a použijte skript ./configure, následovaný make all pro kompilaci Nagios a jeho pluginů.

  3. Uživatel a skupiny: Vytvořte systémového uživatele a skupinu pro Nagios. Tento krok zajišťuje, že procesy Nagios běží pod specifickým uživatelem.

  4. Konfigurace a spuštění: Po instalaci je třeba Nagios nakonfigurovat.

Editace konfiguračních souborů Nagios se provádí v adresáři /usr/local/nagios/etc. Zde můžete definovat hostitele, služby, kontakty a skupiny kontaktů, které chcete monitorovat. Konfigurační soubory jsou psány v jednoduchém formátu, který umožňuje snadné přidávání a úpravy monitorovaných položek.

  1. Verifikace konfigurace: Před spuštěním Nagios je doporučeno provést verifikaci konfiguračních souborů pomocí příkazu /usr/local/nagios/bin/nagios -v /usr/local/nagios/etc/nagios.cfg. Tento krok zkontroluje, zda jsou všechny konfigurační soubory v pořádku a neobsahují chyby.

  2. Spuštění Nagios: Po úspěšné verifikaci konfigurace spusťte Nagios. Na většině systémů můžete Nagios spustit pomocí init skriptu nebo přímo pomocí příkazu /usr/local/nagios/bin/nagios /usr/local/nagios/etc/nagios.cfg. Ujistěte se, že Nagios je nastaven tak, aby se automaticky spouštěl při startu systému.

  3. Přístup k webovému rozhraní: Nagios a Cacti poskytují webové rozhraní pro prohlížení výkonnostních dat a stavů monitorovaných zařízení. Pro přístup k webovému rozhraní Nagios otevřete prohlížeč a přejděte na adresu http://váš_server/nagios. Pro Cacti je adresa obvykle http://váš_server/cacti.

 

Instalace a konfigurace nástrojů pro monitorování sítě, jako jsou Cacti a Nagios, vyžaduje pečlivou přípravu a pochopení základních síťových principů a protokolů. Jakmile jsou tyto systémy správně nakonfigurovány, poskytují cenné informace o výkonu a dostupnosti síťové infrastruktury, což umožňuje IT oddělením rychle reagovat na problémy a udržovat systémy v optimálním stavu. Je důležité pravidelně aktualizovat a revize konfigurace těchto nástrojů, aby reflektovaly změny v síťovém prostředí a zachytily nové požadavky na monitorování.