Košík je prázdný

Správa PHP na serveru s operačním systémem CentOS 7 zahrnuje několik důležitých aspektů, od instalace a konfigurace až po řešení problémů a optimalizaci. V tomto článku se zaměříme na klíčové postupy správy PHP, zejména s použitím PHP Fast Process Manager (FPM), který je oblíbenou volbou pro provoz PHP na webových serverech, jelikož nabízí lepší výkon a flexibilitu pro dynamické webové aplikace.

Instalace PHP a PHP FPM

Prvním krokem je instalace PHP a PHP FPM na CentOS 7. CentOS 7 typicky používá YUM (Yellowdog Updater Modified) pro správu balíčků, což zjednodušuje proces instalace. Před instalací je důležité mít systém aktualizovaný a mít přidán EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux) repozitář pro přístup k dalším balíčkům. Pro instalaci PHP spolu s PHP FPM můžete použít následující příkaz:

sudo yum update
sudo yum install epel-release
sudo yum install php php-fpm

Po instalaci je nutné konfigurovat PHP FPM. Konfigurační soubory pro PHP FPM se obvykle nacházejí v /etc/php-fpm.d/. V tomto adresáři můžete upravit soubor www.conf, který obsahuje nastavení pro pracovní procesy a jejich chování.

Konfigurace PHP a PHP FPM

Konfigurace PHP FPM vyžaduje pozornost k několika klíčovým parametrům:

  • listen: Určuje, na jakém socketu nebo IP adrese a portu bude PHP FPM naslouchat. Můžete použít Unix socket pro lepší výkon na lokálním serveru.
  • user a group: Definuje, pod jakým uživatelem a skupinou bude PHP FPM spouštět procesy.
  • pm: Nastavuje správu procesů, například dynamic nebo static, v závislosti na tom, jak chcete řídit procesy.

Po úpravě konfiguračních souborů je nezbytné restartovat službu PHP FPM, aby se změny projevily:

sudo systemctl restart php-fpm

Řešení problémů

Při správě PHP na CentOS 7 se můžete setkat s různými problémy, od běžných chyb konfigurace až po složitější problémy s výkonem. Zde jsou některé užitečné kroky pro řešení problémů:

  • Kontrola logů: PHP a PHP FPM ukládají chyby a varování do logovacích souborů, které můžete najít v /var/log/php-fpm/ nebo /var/log/httpd/ pro Apache. Prohlížení těchto souborů může odhalit příčinu problému.
  • Testování konfigurace: Před restartem služeb proveďte testování konfigurace pomocí php-fpm -t, abyste ověřili, že nejsou žádné syntaktické chyby.
  • Ověření zdrojů systému: Nedostatek systémových zdrojů, jako je paměť nebo CPU, může způsobit problémy s výkonem. Použití nástrojů jako top nebo htop vám umožní sledovat využití zdrojů.

Optimalizace a úpravy:

Optimalizace PHP a PHP FPM na CentOS 7 může znamenat úpravu několika nastavení pro zlepšení výkonu aplikací. Jedním z klíčových aspektů je tuning konfigurace PHP FPM, což zahrnuje:

  • Alokace paměti: Zvýšení limitu paměti pro PHP skripty (memory_limit) může pomoci u složitějších aplikací, ale je důležité najít rovnováhu, aby nedošlo k přetížení systémových zdrojů.
  • Maximální počet procesů: Nastavení pm.max_children určuje maximální počet dětských procesů, které PHP FPM může vytvořit. Toto číslo by mělo být nastaveno na základě dostupných systémových zdrojů a očekávané zátěže.
  • Odpovídající časové limity: Konfigurace max_execution_time a request_terminate_timeout může zabránit zbytečně dlouhým běhům skriptů a zlepšit celkovou odezvu serveru.

Bezpečnostní opatření

Bezpečnost je dalším důležitým aspektem správy PHP na CentOS 7. Implementace následujících bezpečnostních opatření může pomoci ochránit váš server:

  • Zakázání nebezpečných funkcí: V konfiguračním souboru php.ini můžete zakázat nebezpečné funkce, jako jsou exec, shell_exec, passthru atd., pokud nejsou nutné pro vaše aplikace.
  • Použití omezení open_basedir: Nastavení open_basedir v php.ini omezuje, které soubory může PHP skript otevřít, což pomáhá zabránit útokům, jako je procházení adresářů.

 

Správa PHP a PHP FPM na CentOS 7 vyžaduje důkladný přístup k instalaci, konfiguraci, řešení problémů a bezpečnosti. Přizpůsobením PHP prostředí podle potřeb vašich aplikací a dodržením osvědčených postupů pro bezpečnost a výkon zajistíte stabilní a efektivní provoz vašich webových aplikací. Nezapomeňte pravidelně aktualizovat PHP a CentOS, aby byly vaše systémy chráněny proti nejnovějším hrozbám a zranitelnostem.