Košík je prázdný

Automatizace deploymentu je klíčovým prvkem v moderním vývoji software. Umožňuje vývojářům rychle a efektivně nasazovat aplikace s minimálními náklady na čas a lidské zdroje. V prostředí Linuxového operačního systému CentOS, populární kombinace WSGI serveru Gunicorn a Nginx jako reverse Proxy nabízí robustní a výkonné řešení pro deployment Python aplikací. Tento článek se zaměřuje na popis kroků potřebných k automatizaci tohoto procesu.

Příprava prostředí

Než začnete s deploymentem, je nutné připravit serverové prostředí. To zahrnuje instalaci Pythonu, virtuálního prostředí pro izolaci závislostí aplikace, a samotných služeb Gunicorn a Nginx.

  1. Instalace Pythonu a virtuálního prostředí

    • Na CentOS, Python můžete nainstalovat pomocí příkazové řádky s použitím yum nebo dnf manažeru. Po instalaci Pythonu vytvořte virtuální prostředí v adresáři vaší aplikace pomocí python3 -m venv venv.
  2. Instalace a konfigurace Gunicornu

    • Gunicorn je WSGI server pro UNIX, který slouží jako rozhraní mezi vaší aplikací a web serverem. Nainstalujte Gunicorn do virtuálního prostředí vaší aplikace pomocí pip install gunicorn. Poté vytvořte konfigurační soubor gunicorn.conf.py, kde specifikujete počet workerů a další nastavení související s výkonem.
  3. Instalace a nastavení Nginx

    • Nginx funguje jako reverse proxy a poskytuje další vrstvu mezi uživatelskými požadavky a Gunicorn serverem. Na CentOS můžete Nginx nainstalovat pomocí yum install nginx. Po instalaci upravte konfigurační soubor Nginx, obvykle umístěný v /etc/nginx/nginx.conf, nebo vytvořte nový konfigurační soubor pro vaši aplikaci v /etc/nginx/conf.d/. Zde nastavte Nginx k předávání požadavků na Gunicorn.

Automatizace deploymentu

Automatizaci deploymentu můžete dosáhnout pomocí skriptů nebo nástrojů pro správu konfigurací, jako je Ansible. Tyto nástroje vám umožní definovat proces nasazení aplikace jako kód, který můžete opakovaně použít a verzovat.

  1. Použití skriptů

    • Napište shell skript, který automatizuje výše uvedené kroky, od instalace závislostí až po spuštění Gunicorn a Nginx. Skript může také zahrnovat kroky pro aktualizaci zdrojového kódu z repozitáře a restartování služeb po nasazení nové verze aplikace.
  2. Konfigurační management pomocí Ansible

    • Ansible umožňuje definovat konfiguraci serveru a proces nasazení v souborech YAML. Ansible playbooky mohou automatizovat instalaci a konfiguraci Pythonu, virtuálního prostředí, Gunicornu, a Nginxu, stejně jako aktualizaci aplikace a restartování služeb.