Košík je prázdný

V dnešním digitálním světě je kritická odolnost systémů proti selhání. Jedním z přístupů, jak zajistit vysokou dostupnost a odolnost datových úložišť, je použití technologie DRBD (Distributed Replicated Block Device) na operačním systému CentOS. Tento článek poskytuje podrobný přehled kroků a nejlepších postupů pro implementaci robustního řešení s použitím DRBD, zaměřeného na maximalizaci odolnosti proti selhání.

Úvod do DRBD

DRBD je softwarový nástroj pro Linux, který umožňuje vytvářet replikovaná úložiště na blokové úrovni mezi servery. Funguje na principu mirrorování dat mezi uzly v reálném čase, čímž zajišťuje, že v případě selhání jednoho uzlu může druhý uzel převzít jeho funkci bez ztráty dat. DRBD lze použít v kombinaci s dalšími technologiemi pro vysokou dostupnost, jako je Corosync nebo Pacemaker, což poskytuje robustní řešení pro kritické aplikace.

Předpoklady pro instalaci

Před zahájením implementace DRBD je nezbytné, aby oba servery (uzly) měly CentOS nainstalovaný a byly propojeny přes síť. Dále je doporučeno nastavit statické IP adresy pro oba uzly a zajistit, že mají dostatek volného místa na disku pro replikaci dat.

Instalace a konfigurace DRBD

  1. Instalace DRBD: Nejprve je třeba přidat repozitář s balíčky DRBD a nainstalovat DRBD na oba uzly pomocí příkazů:

    sudo yum install -y epel-release
    sudo yum install -y drbd90-utils kmod-drbd90
    
  2. Konfigurace DRBD: Po instalaci je nutné vytvořit konfigurační soubor pro DRBD, obvykle umístěný v /etc/drbd.d/. Konfigurační soubor definuje zdroje dat, které budou replikovány, a parametry pro synchronizaci. Základní konfigurace může vypadat následovně:

    resource r0 {
        protocol C;
        on node1 {
            device /dev/drbd0;
            disk /dev/sdb;
            address 192.168.1.1:7788;
            meta-disk internal;
        }
        on node2 {
            device /dev/drbd0;
            disk /dev/sdc;
            address 192.168.1.2:7788;
            meta-disk internal;
        }
    }
    
  3. Inicializace a spuštění DRBD: Po nastavení konfiguračních souborů je potřeba inicializovat meta-data pro DRBD zařízení a spustit DRBD:

    sudo drbdadm create-md r0
    sudo systemctl start drbd
    sudo drbdadm up r0
    
  4. Synchronizace dat: Před použitím DRBD je důležité zajistit, že data mezi uzly jsou plně synchronizována. Toho lze dosáhnout pomocí příkazu:

    sudo drbdadm primary --force r0
    

    Tento příkaz nastaví jeden uzel jako primární a zahájí proces synchronizace dat.

Integrace s technologiemi pro vysokou dostupnost

Pro zajištění automatického převzetí funkce v případě selhání je vhodné DRBD kombinovat s technologiemi jako Corosync a Pacemaker.

Tyto nástroje umožňují monitorovat zdraví uzlů a služeb a v případě detekce problémů automaticky provádět převzetí služby na zdravý uzel.

  1. Instalace Corosync a Pacemaker: Na oba uzly nainstalujte Corosync a Pacemaker:

    sudo yum install -y corosync pacemaker pcs
    
  2. Konfigurace clusteru: Použitím nástroje pcs můžete inicializovat a konfigurovat cluster. Nejprve nastavte heslo pro uživatele hacluster na obou uzlech a poté vytvořte cluster:

    sudo pcs cluster auth node1 node2 -u hacluster -p <heslo>
    sudo pcs cluster setup --name my_cluster node1 node2
    sudo pcs cluster start --all
    
  3. Konfigurace DRBD jako clusterového zdroje: Nyní můžete DRBD přidat jako zdroj do clusteru, aby Pacemaker mohl spravovat jeho dostupnost:

    sudo pcs resource create drbd_resource ocf:linbit:drbd \
      drbd_resource=r0 op monitor interval=20s
    sudo pcs resource master drbd_master drbd_resource \
      master-max=1 master-node-max=1 clone-max=2 clone-node-max=1 notify=true
    
  4. Automatické převzetí služeb: Nakonec konfigurujte cluster tak, aby automaticky převzal služby v případě selhání jednoho z uzlů. Toho lze dosáhnout přidáním dalších zdrojů do clusteru, které závisí na dostupnosti DRBD:

    sudo pcs resource create my_service systemd:my_service \
      op monitor interval=30s
    sudo pcs constraint colocation add my_service with Master drbd_master INFINITY
    sudo pcs constraint order promote drbd_master then start my_service
    

Implementace DRBD na CentOSu s integrací Corosync a Pacemaker poskytuje robustní řešení pro odolnost proti selhání. Díky replikaci dat na úrovni blokových zařízení a automatickému převzetí služeb v případě výpadku je možné zajistit vysokou dostupnost kritických aplikací. Klíčem k úspěchu je pečlivá konfigurace a testování clusterového řešení, aby bylo zajištěno, že všechny komponenty správně spolupracují a jsou schopny reagovat na případné výpadky.