Košík je prázdný

Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS) je síťový protokol, který poskytuje centralizovanou autentizaci, autorizaci a účtování (AAA) pro uživatele, kteří přistupují k síťovým službám. RADIUS je široce používán u poskytovatelů internetových služeb (ISP), ve velkých organizacích a v akademických institucích pro správu přístupu k síťovým zdrojům. V tomto článku se zaměříme na konfiguraci a správu RADIUS serveru na operačním systému CentOS, což je populární volba pro mnoho serverových aplikací díky své stabilitě a rozšířené podpoře.

Instalace a základní konfigurace

Nejprve je třeba nainstalovat RADIUS server. Na CentOSu je nejběžnější volbou FreeRADIUS, což je otevřený software poskytující plnou podporu RADIUS protokolu. Instalaci FreeRADIUS můžete provést pomocí následujícího příkazu v terminálu:

sudo yum install freeradius freeradius-utils

Po instalaci je důležité provést základní konfiguraci serveru. Konfigurační soubory FreeRADIUS se nacházejí v adresáři /etc/raddb/. Hlavní konfigurační soubor je radiusd.conf, který obsahuje základní nastavení serveru, včetně logování, modulů a bezpečnostních nastavení.

Nastavení klientů

Pro komunikaci s RADIUS serverem je nutné definovat klienty, což jsou zařízení, která budou žádat o autentizaci a autorizaci uživatelů. Informace o klientech se nastavují v souboru /etc/raddb/clients.conf. Každý klient je definován blokem s následujícími parametry:

  • client s IP adresou nebo doménovým jménem klienta.
  • secret s tajným klíčem pro zabezpečení komunikace.
  • nas_type specifikující typ síťového přístupového serveru.

Konfigurace modulů pro autentizaci a autorizaci

FreeRADIUS podporuje různé metody autentizace a autorizace, které lze konfigurovat podle potřeb sítě. Mezi běžné moduly patří pam, LDAP, sql a další. Konfigurace těchto modulů se provádí v souborech umístěných v /etc/raddb/mods-enabled/.

Pro připojení k LDAP serveru a využití pro autentizaci a autorizaci je například nutné upravit soubor ldap v /etc/raddb/mods-available/ a následně jej povolit symlinkem v /etc/raddb/mods-enabled/.

Nastavení účtování

Účtování je důležitou součástí RADIUS protokolu, umožňuje sledovat využití síťových služeb uživateli. Konfigurace účtování se provádí v souboru /etc/raddb/sites-available/default a /etc/raddb/sites-available/inner-tunnel, kde je možné nastavit různé účtovací metody, včetně detailů záznamů o uživatelských session.

Zabezpečení RADIUS serveru

Bezpečnost je klíčovou součástí správy RADIUS serveru. Vzhledem k citlivosti informací, které RADIUS server zpracovává, je nezbytné dbát na pečlivé nastavení zabezpečení. Základními opatřeními jsou silné šifrování komunikace, pečlivá správa přístupových práv a pravidelné aktualizace softwaru.

Šifrování komunikace

Pro zabezpečení komunikace mezi RADIUS serverem a klienty se doporučuje používat protokol Transport Layer Security (TLS). Konfigurace TLS vyžaduje vytvoření certifikátů pro server i klienty. Certifikáty můžete vygenerovat pomocí openssl nebo využít certifikáty vydané akreditovanou certifikační autoritou. Nastavení TLS je specifikováno v souboru /etc/raddb/mods-available/eap, kde je možné konfigurovat různé EAP metody včetně PEAP a TTLS, které TLS využívají.

Správa přístupových práv

Přístupová práva by měla být přidělena na principu nejnižších nutných oprávnění. Uživatelské účty sloužící k správě RADIUS serveru by měly mít omezený přístup pouze k nezbytným funkcím a souborům. Toto omezení lze implementovat skrze Linuxové uživatelské role a skupiny, stejně jako skrze pečlivou konfiguraci síťových firewall pravidel, aby se zabránilo neautorizovanému přístupu k RADIUS službám.

Pravidelné aktualizace softwaru

Udržování aktuálního softwaru je klíčové pro zabezpečení jakéhokoli systému. Pravidelné aktualizace zahrnují nejen samotný FreeRADIUS balíček, ale i operační systém CentOS a všechny jeho závislosti. Aktualizace mohou obsahovat opravy zabezpečení, které řeší známé zranitelnosti. Aktualizace CentOSu a FreeRADIUS lze provést pomocí příkazu yum update.

 

Správa RADIUS serveru na CentOSu vyžaduje pozornost k detailům a dobré porozumění síťovým principům a bezpečnosti. Při správné konfiguraci a dodržování osvědčených postupů může RADIUS server poskytnout robustní řešení pro autentizaci, autorizaci a účtování síťových služeb. Je důležité pravidelně monitorovat systémové logy, provádět audit bezpečnosti a testovat záložní a obnovovací procedury pro zajištění kontinuity služeb a ochrany dat.

Ve světě neustále se vyvíjejících kybernetických hrozeb je také doporučeno sledovat bezpečnostní bulletiny a komunitní fóra týkající se FreeRADIUS a CentOSu, aby bylo možné rychle reagovat na nově objevené zranitelnosti a hrozby.