Košík je prázdný

V dnešní době, kdy se cloudové technologie a mikroslužby staly klíčovými prvky moderních IT infrastruktur, je efektivní správa zdrojů a automatizace nasazování aplikací nezbytností. HashiCorp Nomad představuje robustní řešení pro orchestraci kontejnerů, virtuálních strojů a aplikací, které umožňuje jejich jednoduchou a flexibilní správu. Tento článek se zaměřuje na využití Nomadu na operačním systému CentOS, který je oblíbenou platformou pro podniková prostředí díky své stabilitě a bezpečnosti.

Co je HashiCorp Nomad a proč jej používat

HashiCorp Nomad je open-source orchestrátor, který umožňuje vývojářům a operátorům jednoduše nasazovat a spravovat aplikace a mikroslužby přes celý cluster počítačů. Nomad podporuje širokou škálu typů pracovních zátěží, včetně kontejnerů (Docker, Podman), virtuálních strojů a statických binárních souborů. Jeho hlavní výhody zahrnují jednoduchost konfigurace a škálování, vysokou dostupnost, flexibilitu a možnost integrace s dalšími produkty HashiCorp, jako jsou Vault, Consul a Terraform.

Instalace a konfigurace Nomadu na CentOS

  1. Příprava systému: Před instalací Nomadu je důležité zajistit, aby systém CentOS byl aktuální a měl nainstalovány potřebné závislosti. Provedeme to pomocí příkazů sudo yum update a sudo yum install -y wget unzip.

  2. Instalace Nomadu: Nomad můžeme nainstalovat stahováním binárního souboru přímo z oficiálních stránek HashiCorp. Použijeme příkaz wget https://releases.hashicorp.com/nomad/<version>/nomad_<version>_linux_amd64.zip pro stažení archivu, kde <version> nahradíme konkrétní verzí Nomadu. Následně rozbalíme archiv a přesuneme spustitelný soubor do /usr/local/bin/.

  3. Konfigurace Nomadu: Konfigurace serveru a klienta Nomad je realizována prostřednictvím HCL (HashiCorp Configuration Language) nebo JSON souborů. Konfigurační soubor pro server typicky obsahuje informace o clusteru, jako jsou umístění datových center, nastavení sítě a politiky škálování. Klienti jsou konfigurováni k připojení k serveru a k definování dostupných zdrojů (CPU, paměť, diskový prostor).

Nasazení a správa aplikací s Nomadem

Nomad zjednodušuje nasazení aplikací prostřednictvím deklarativních jobů specifikovaných v HCL. Tyto joby popisují, co má být spuštěno, jaké zdroje jsou potřebné, a jak mají být aplikace škálovány. Pro nasazení aplikace vytvoříme HCL soubor s definicí jobu a použijeme příkaz nomad job run.

Integrace Nomadu s dalšími nástroji HashiCorp

Pro dosažení vysoké dostupnosti, bezpečnosti a síťových služb pro aplikace může být Nomad integrován s dalšími produkty HashiCorp.

Vault poskytuje správu tajných klíčů a citlivých dat pro aplikace běžící na Nomadu, což zvyšuje bezpečnost nasazených aplikací. Integrace s Vaultem umožňuje aplikacím bezpečně přistupovat k tajným klíčům, certifikátům a dalším citlivým údajům bez nutnosti je ukládat přímo v konfiguraci aplikace.

Consul nabízí služby pro objevování služeb a síťové konfigurace, což usnadňuje komunikaci mezi mikroslužbami. Nomad spolupracuje s Consulem pro automatickou registraci služeb a zdravotních kontrol, což usnadňuje sledování stavu a dostupnosti služeb v reálném čase.

Terraform umožňuje automatizaci infrastruktury jako kódu (IaC) a může být použit pro automatizované nasazování a konfiguraci Nomad clusterů. Integrace Terraformu s Nomadem umožňuje vývojářům a operátorům efektivně spravovat infrastrukturu a aplikace s konzistentním a opakovatelným způsobem.

Příklad praktického nasazení

Za účelem ilustrace praktického nasazení aplikace pomocí Nomadu na CentOSu si představme, že potřebujeme nasadit webovou aplikaci zabalenou v Docker kontejneru. Nejprve vytvoříme soubor webapp.nomad obsahující definici jobu s požadavky na zdroje, konfiguraci kontejneru a pravidla pro škálování. Job definice může vypadat následovně:

job "webapp" {
  datacenters = ["dc1"]
  type = "service"

  group "web" {
    count = 2

    task "server" {
      driver = "docker"

      config {
        image = "mycompany/webapp:latest"
        port_map {
          http = 80
        }
      }

      resources {
        cpu    = 500 # 500 MHz
        memory = 256 # 256MB
      }

      service {
        name = "webapp"
        tags = ["urlprefix-/webapp strip=/webapp"]
        port = "http"

        check {
          type     = "http"
          path     = "/"
          interval = "10s"
          timeout  = "2s"
        }
      }
    }
  }
}

Poté spustíme job pomocí příkazu nomad job run webapp.nomad. Nomad se postará o nasazení aplikace v požadovaném počtu instancí, zajištění dostupnosti a škálování podle definovaných pravidel.

Závěrečné úvahy

HashiCorp Nomad nabízí vysokou flexibilitu a jednoduchost pro orchestraci kontejnerů, virtuálních strojů a aplikací na CentOSu a jiných linuxových distribucích. Díky jeho schopnosti integrovat se s dalšími nástroji HashiCorp, jako jsou Vault, Consul a Terraform, mohou týmy efektivně spravovat bezpečnost, síťovou komunikaci a infrastrukturu jako kódu, což představuje silný základ pro moderní cloudové aplikace. Nasazení Nomadu ve vaší infrastruktuře může vést k významnému zvýšení efektivity, flexibility a bezpečnosti vašich aplikací a služeb.