Košík je prázdný

V dnešním digitálním věku je správa verzí nezbytná pro efektivní vývoj softwaru. Git, jeden z nejpoužívanějších systémů správy verzí, umožňuje vývojářům sledovat změny v kódu a spolupracovat s ostatními. Pro usnadnění správy Git repozitářů na serverové straně existují platformy jako Gogs a Gitea. Tento článek poskytne podrobný průvodce konfigurací a správou Git serveru s použitím Gogs nebo Gitea na operačním systému CentOS.

Instalace a počáteční nastavení CentOSu

Před zahájením je nezbytné mít plně aktualizovaný systém CentOS. Spuštěním následujících příkazů v terminálu zajistíte, že váš systém bude aktuální:

sudo yum update -y
sudo yum upgrade -y

Také je důležité mít nainstalovaný Git. Pokud Git ještě není nainstalovaný, můžete jej nainstalovat pomocí příkazu:

sudo yum install git -y

Výběr mezi Gogs a Gitea

Gogs a Gitea jsou obě lehké Git servery, které jsou snadno nastavitelné a vhodné pro malé až středně velké týmy. Gogs je znám svou minimální náročností na systémové zdroje, zatímco Gitea je často vnímána jako rychleji vyvíjená alternativa s bohatšími funkcemi.

  • Gogs je ideální pro menší týmy nebo individuální projekty, kde je důležitá snadná instalace a minimální nároky na systémové zdroje.
  • Gitea je vhodnější pro týmy, které vyžadují pokročilejší funkce a rychlejší vývojový cyklus.

Instalace Gogs/Gitea

1. Instalace Gogs:

Pro instalaci Gogs navštivte oficiální stránky projektu a stáhněte nejnovější verzi pro CentOS. Poté můžete nainstalovat Gogs pomocí RPM balíčku:

wget https://dl.gogs.io/0.11.91/gogs_0.11.91_linux_amd64.rpm
sudo rpm -i gogs_0.11.91_linux_amd64.rpm

2. Instalace Gitea:

Podobně jako u Gogs, navštivte oficiální stránky Gitea a stáhněte nejnovější verzi. Gitea můžete nainstalovat pomocí příkazu:

wget -O gitea https://dl.gitea.io/gitea/1.12.3/gitea-1.12.3-linux-amd64
chmod +x gitea
sudo mv gitea /usr/local/bin

Nastavení webového serveru

Oba systémy, Gogs a Gitea, mohou běžet přímo s vlastním webovým serverem nebo za reverzním Proxy serverem, jako je Nginx nebo Apache, pro lepší výkon a zabezpečení.

Konfigurace firewallu a SELinux

Pro správnou funkčnost Git serveru je nezbytné otevřít potřebné porty ve firewallu a nakonfigurovat SELinux, pokud je aktivní. Pro otevření portu 3000 (výchozí port pro Gogs a Gitea) použijte:

sudo firewall-cmd --permanent --add-port=3000/tcp
sudo firewall-cmd --reload

Pokud používáte SELinux, může být potřeba nastavit odpovídající pravidla pro umožnění přístupu k síti a správnou funkci aplikace. Toto může zahrnovat vytvoření nových pravidel nebo dočasné vypnutí SELinux pro otestování:

sudo setenforce 0

Základní konfigurace Gogs/Gitea

Po instalaci Gogs nebo Gitea přistupujte k webovému rozhraní pro dokončení základní konfigurace. To obvykle zahrnuje nastavení databáze (Gogs a Gitea podporují SQLite, MySQL, PostgreSQL a další), konfiguraci cesty k repozitářům a nastavení administrátorského účtu.

Správa a údržba

Pro zajištění bezpečnosti a spolehlivosti vašeho Git serveru je důležité pravidelně aktualizovat Gogs nebo Gitea na nejnovější verzi. Taktéž je doporučeno pravidelně zálohovat data, včetně databází a repozitářů.

Zabezpečení

  • HTTPS: Je silně doporučeno používat HTTPS pro zabezpečení komunikace mezi klienty a serverem. To může být dosaženo pomocí certifikátů Let's Encrypt nebo vlastních SSL/TLS certifikátů.
  • Autentizace: Gogs a Gitea podporují různé metody autentizace, včetně OAuth2, LDAP a SMTP. Důkladné nastavení těchto možností může výrazně zvýšit bezpečnost vašeho serveru.
  • Firewall a SELinux: Jak již bylo zmíněno, správná konfigurace firewallu a SELinux je klíčová pro ochranu vašeho systému.

 

Po dokončení instalace a základní konfigurace je váš Git server s Gogs nebo Gitea připraven na použití. Mějte na paměti, že pravidelná údržba a aktualizace jsou nezbytné pro zajištění bezpečnosti a spolehlivosti platformy.

Implementací výše uvedených kroků můžete vytvořit robustní a efektivní řešení pro správu Git repozitářů, které bude sloužit vašemu týmu a zlepšit vaše vývojové workflow.