Košík je prázdný

V dnešním dynamicky se vyvíjejícím IT prostředí je klíčové, aby byly procesy správy a konfigurace síťových zařízení co nejefektivnější a minimálně závislé na manuálních zásazích. Automatizace těchto procesů přináší významné zlepšení v efektivitě, škálovatelnosti a spolehlivosti síťové infrastruktury. Jedním z nástrojů, který se v posledních letech stává standardem pro automatizaci, je Ansible, open-source platforma pro konfiguraci a správu počítačů. Tento článek se zaměřuje na implementaci automatizovaného provisioningu a konfigurace síťových zařízení s využitím Ansible network automation na operačním systému CentOS.

Základní principy Ansible

Ansible je nástroj pro automatizaci IT procesů, který umožňuje správu konfigurací, automatizaci softwarového nasazení a orkestraci vývojového prostředí. Jeho hlavní výhodou je jednoduchost a možnost použít "Infrastructure as Code" princip. Ansible používá pro konfiguraci YAML (YAML Ain't Markup Language), což je čitelný datový formát určený pro konfigurační soubory. Pro komunikaci se vzdálenými zařízeními využívá SSH, což eliminuje potřebu instalace speciálního klienta na cílové systémy.

Instalace Ansible na CentOS

Před zahájením automatizace je nezbytné nainstalovat Ansible na systém CentOS. Instalace je relativně přímočará, jelikož Ansible je dostupné v oficiálních repozitářích CentOSu. Postup instalace je následující:

  1. Otevřete terminál na vašem systému CentOS.
  2. Zajistěte, že jsou vaše systémové balíčky aktuální, spuštěním příkazu sudo yum update.
  3. Nainstalujte Ansible pomocí příkazu sudo yum install ansible.
  4. Ověřte instalaci příkazem ansible --version, který vám zobrazí verzi Ansible.

Konfigurace Ansible pro správu síťových zařízení

Pro správu síťových zařízení pomocí Ansible je potřeba připravit inventární soubor, který obsahuje informace o síťových zařízeních, a playbooky, které definují úkoly pro konfiguraci a správu zařízení. Inventární soubor může vypadat následovně:

all:
  hosts:
    switch01:
      ansible_host: 192.168.1.1
      ansible_network_os: ios
      ansible_connection: network_cli

V tomto příkladu switch01 je hostname síťového zařízení, ansible_host definuje IP adresu zařízení, ansible_network_os specifikuje operační systém zařízení (v tomto případě Cisco IOS), a ansible_connection nastavuje typ spojení, které Ansible použije pro komunikaci se zařízením.

Vytváření a spouštění Playbooků

Playbooky jsou základním stavebním kamenem Ansible pro definici a spouštění úkolů na vzdálených zařízeních. Zde je jednoduchý příklad playbooku pro nastavení hostname na síťovém zařízení:

- name: Konfigurace hostname na síťovém zařízení
  hosts: switch01
  gather_facts: false
  tasks:
    - name: Nastavení hostname
      ios_config:
        lines:
          - hostname switch01-new

Tento playbook definuje jediný úkol, kterým je nastavení nového hostname switch01-new na zařízení specifikovaném v inventárním souboru pod aliasem switch01. Modul ios_config se používá pro zařízení s operačním systémem Cisco IOS.

Pro spuštění tohoto playbooku použijte následující příkaz v terminálu:

ansible-playbook -i inventory.yml playbook.yml

Kde inventory.yml je váš inventární soubor a playbook.yml je soubor obsahující váš playbook.

Bezpečnostní aspekty a nejlepší praxe

Při implementaci automatizace konfigurace síťových zařízení je důležité dbát na bezpečnost. Ujistěte se, že:

  • Používáte bezpečné protokoly jako SSH pro komunikaci mezi Ansible a spravovanými zařízeními.
  • Uchováváte citlivé údaje, jako jsou hesla a privátní klíče, v šifrovaných souborech pomocí Ansible Vault.
  • Omezujete přístup k inventárním souborům a playbookům pouze oprávněným uživatelům.

Automatizace jako součást integrace a doručení

Implementace automatizovaného provisioningu a konfigurace síťových zařízení pomocí Ansible je klíčovým krokem k dosažení vyšší efektivity, škálovatelnosti a spolehlivosti síťových operací. Ansible umožňuje rychlé nasazení konfigurací, snižuje pravděpodobnost lidské chyby a poskytuje možnost systematického a opakovatelného nasazování změn.

V kontextu pokročilejších CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment) pipeline, je možné Ansible začlenit do automatizovaných procesů pro testování a validaci síťové konfigurace před jejím nasazením do produkčního prostředí. Tím se zvyšuje celková kvalita a bezpečnost síťové infrastruktury.

V dnešním světě, kde je potřeba rychle reagovat na požadavky obchodu a zároveň zajistit vysokou úroveň bezpečnosti a spolehlivosti IT služeb, se stává automatizace nezbytným nástrojem pro každého správce sítě. Implementace Ansible na CentOS pro automatizaci provisioningu a konfigurace síťových zařízení je efektivním krokem k dosažení těchto cílů.