Košík je prázdný

Bezpečnost dat je klíčovým prvkem pro správu databázových systémů, a PostgreSQL nabízí řadu pokročilých bezpečnostních funkcí, které pomáhají chránit citlivá data. V tomto článku se zaměříme na konfiguraci a správu rozšířených bezpečnostních funkcí v PostgreSQL na operačním systému CentOS, konkrétně na row-level security (RLS) a transparentní šifrování dat (TDE).

Konfigurace Row-Level Security (RLS)

RLS umožňuje omezit přístup k řádkům tabulek na základě určitých politik, což zajišťuje, že uživatelé nebo aplikace mají přístup pouze k těm datům, ke kterým mají být oprávněni.

  1. Aktivace RLS: Prvním krokem je aktivovat RLS pro konkrétní tabulku. To lze provést pomocí příkazu ALTER TABLE:
    ALTER TABLE nazev_tabulky ENABLE ROW LEVEL SECURITY;
    ​
  2. Vytvoření politiky RLS: Po aktivaci RLS je nutné definovat politiku (policy), která specifikuje, které řádky jsou přístupné pro čtení nebo zápis. Například pro omezení přístupu pouze na řádky, které patří přihlášenému uživateli:
    CREATE POLICY nazev_politiky ON nazev_tabulky
    FOR SELECT
    USING (uzivatelske_id = CURRENT_USER);
    ​

Transparentní šifrování dat (TDE)

Transparentní šifrování dat poskytuje bezpečnostní vrstvu šifrováním dat uložených na disku bez nutnosti změn v aplikacích, které data využívají. TDE v PostgreSQL je typicky realizováno pomocí externích nástrojů, jako je pgcrypto, nebo konfigurací na úrovni souborového systému.

  1. Instalace a konfigurace pgcrypto:
  • Nainstalujte pgcrypto pomocí PostgreSQL extension manageru:
    CREATE EXTENSION pgcrypto;
    ​
  • Po instalaci můžete začít data šifrovat a dešifrovat přímo v SQL dotazech, např. pro šifrování:
    SELECT pgp_sym_encrypt('moje data', 'muj tajny klic');
    ​

 

  1. Šifrování na úrovni souborového systému:
  • CentOS podporuje šifrování na úrovni souborového systému pomocí LUKS (Linux Unified Key Setup). To umožňuje šifrovat celé disky, na kterých jsou databáze uloženy.
  • Pro nastavení LUKS šifrování je potřeba použít nástroj cryptsetup. Nejprve je nutné inicializovat šifrování na disku:
    cryptsetup luksFormat /dev/sdx
    ​
  • Poté je disk otevřen a připraven pro použití:
    cryptsetup open /dev/sdx nazev_sifrovaneho_disku
    ​

 

Správa a monitoring

Správa bezpečnostních funkcí vyžaduje pravidelný monitoring a aktualizaci politik v reakci na nové hrozby nebo změny v organizačních pravidlech. PostgreSQL nabízí nástroje a logy, které pomáhají v identifikaci potenciálních bezpečnostních problémů a v auditování přístupu k datům.

  • Logování: PostgreSQL umožňuje konfigurovat detailní logování operací, což je užitečné pro auditování a detekci neobvyklého chování. Logování se nastavuje v konfiguračním souboru postgresql.conf, kde lze specifikovat, které operace mají být logovány, například přístupy k tabulkám, chyby, nebo pokusy o neautorizovaný přístup.
  • Pravidelné revize bezpečnostních politik: Je důležité pravidelně revidovat a aktualizovat bezpečnostní politiky a nastavení, aby reflektovaly jakýkoliv vývoj v oblasti bezpečnostních hrozeb nebo změny v organizačních potřebách. Toto zahrnuje revizi RLS politik, šifrovacích klíčů a metod šifrování.

  • Zálohování a obnova: V kontextu bezpečnosti je nezbytné zajistit, že jsou všechna šifrovaná data pravidelně zálohována a že existují postupy pro jejich rychlou obnovu v případě ztráty dat nebo poškození. Zálohování by mělo být provedeno s ohledem na šifrování, aby zálohy zůstaly chráněné.

  • Školení uživatelů a administrátorů: Poslední, ale neméně důležitým krokem pro zajištění bezpečnosti dat je pravidelné školení uživatelů a administrátorů databáze. Uživatelé by měli být informováni o nejlepších postupech pro bezpečné nakládání s daty, zatímco administrátoři by měli být pravidelně školeni v oblasti bezpečnostních opatření a reakcí na bezpečnostní incidenty.

 

Bezpečnost databází je komplexní disciplína vyžadující soustavnou pozornost a adaptaci na nové výzvy. Implementace row-level security a transparentního šifrování dat v PostgreSQL na CentOSu poskytuje silný základ pro ochranu citlivých informací. S pravidelným monitoringem, revizí a školením lze značně zvýšit celkovou bezpečnost databázového systému.