Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je zajištění bezpečného a šifrovaného přístupu k firemním zdrojům přes internet stěžejní pro ochranu citlivých dat a udržení podnikové integrity. Virtuální privátní sítě (VPN) jsou klíčovou technologií pro dosažení tohoto cíle. Jednou z oblíbených a efektivních implementací VPN je OpenConnect server, který poskytuje kompatibilitu s Cisco AnyConnect VPN klientem. Tento článek se zaměřuje na konfiguraci a správu OpenConnect VPN serveru na operačním systému CentOS.

Předpoklady

Před zahájením konfigurace ujistěte se, že váš systém splňuje následující předpoklady:

  • Čistá instalace CentOS 7 nebo 8.
  • Statická IP adresa přidělená serveru.
  • Přístup k serveru s právy superuživatele (root).

Instalace závislostí

Prvním krokem je instalace potřebných balíčků. OpenConnect server vyžaduje několik závislostí, včetně OpenSSL pro šifrování. Instalujte je pomocí následujícího příkazu:

sudo yum install epel-release -y
sudo yum update -y
sudo yum install ocserv httpd-tools openssl -y

Konfigurace OpenConnect VPN serveru

Po instalaci závislostí je třeba provést konfiguraci OpenConnect serveru. Konfigurační soubor se standardně nachází v /etc/ocserv/ocserv.conf. Pro základní nastavení otevřete tento soubor v editoru a proveďte následující změny:

  • Nastavení rozsahu IP adres pro klienty.
  • Konfigurace certifikátů pro šifrování komunikace.
  • Nastavení limitů připojení.

Příklad konfigurace rozsahu IP adres:

ipv4-network = 192.168.1.0
ipv4-netmask = 255.255.255.0

Vytvoření a konfigurace SSL certifikátů

Bezpečné VPN spojení vyžaduje SSL certifikáty. Pro vytvoření vlastního certifikátu a klíče použijte OpenSSL:

cd /etc/ocserv/
sudo openssl req -new -x509 -days 3650 -nodes -out server-cert.pem -keyout server-key.pem

Během procesu vytváření certifikátu budete dotázáni na různé informace, jako je název společnosti a e-mailová adresa. Tyto informace jsou součástí certifikátu.

Konfigurace firewallu a směrování

Aby bylo možné k VPN serveru přistupovat z vnější sítě, je nutné nakonfigurovat firewall a povolit přesměrování IP. Příklad konfigurace firewallu v CentOS:

sudo firewall-cmd --zone=public --add-port=443/tcp --permanent
sudo firewall-cmd --reload

Pro povolení IP forwarding editujte soubor /etc/sysctl.conf a přidejte:

net.ipv4.ip_forward = 1

Aplikujte změny příkazem sudo sysctl -p.

Spuštění a testování OpenConnect VPN serveru

Po dokončení konfigurace můžete OpenConnect server spustit příkazem:

sudo systemctl start ocserv

Aby se OpenConnect server automaticky spouštěl při startu systému, použijte:

sudo systemctl enable ocserv

Pro testovování funkčnosti VPN se připojte pomocí klienta Cisco AnyConnect nebo kompatibilního klienta, jako je samotný OpenConnect klient na jiném počítači. Vstupní údaje budou adresa serveru (IP nebo doménové jméno) a přihlašovací údaje (uživatelské jméno a heslo), které jste nastavili.

Správa uživatelů a přístupových práv

Správa uživatelů se provádí pomocí nástroje ocpasswd, který je součástí balíčku OpenConnect serveru. Pro přidání nového uživatele spusťte:

sudo ocpasswd -c /etc/ocserv/ocpasswd uzivatelske_jmeno

Po spuštění tohoto příkazu budete vyzváni k zadání hesla pro nového uživatele. Pro odstranění uživatele použijte stejný nástroj s přepínačem -d.

Zabezpečení a optimalizace

Pro zabezpečení OpenConnect VPN serveru je klíčové pravidelně aktualizovat operační systém a veškerý software. Dále doporučujeme používat silná hesla pro přístup uživatelů a pravidelně obměňovat SSL certifikáty. Pro optimalizaci výkonu můžete upravit nastavení OpenConnect serveru, jako je například počet současně připojených uživatelů nebo šifrovací algoritmy, v závislosti na hardwarových možnostech serveru a požadavcích na bezpečnost.

Monitoring a logování

Pro efektivní správu a diagnostiku problémů je důležité monitorovat stav VPN serveru a procházet logy. OpenConnect server loguje události do syslogu, což umožňuje snadné sledování přístupů, chyb a bezpečnostních incidentů. Pro podrobnější informace o aktivitě na serveru můžete konfiguraci logování upravit v souboru ocserv.conf.

 

Nastavení OpenConnect VPN serveru na CentOSu nabízí flexibilní a bezpečný způsob, jak poskytnout vzdálený přístup k síťovým zdrojům. Díky kompatibilitě s klienty Cisco AnyConnect je tato řešení vhodné pro různé podnikové prostředí. Důležité je věnovat pozornost detailům konfigurace, zabezpečení a správě serveru, aby bylo zajištěno bezpečné a spolehlivé VPN spojení pro všechny uživatele.