Košík je prázdný

Prometheus je open-source systém pro monitorování a upozorňování, který se stal de facto standardem pro monitorování aplikací v prostředí kontejnerizace a mikroslužeb. Jednou z klíčových komponent Prometheus ekosystému je Alertmanager, služba určená pro zpracování upozornění vygenerovaných Prometheus serverem. Tento článek poskytuje praktický návod na konfiguraci upozornění v Prometheus s využitím Alertmanageru, což umožňuje včasné zjištění a řešení problémů.

Základy konfigurace Prometheus

Než se ponoříme do integrace s Alertmanagerem, je důležité mít základní přehled o tom, jak Prometheus funguje. Prometheus shromažďuje metriky z konfigurovaných cílů ve specifických intervalech, používá promQL pro dotazování a analyzování metrik, a na základě pravidel generuje upozornění.

Konfigurace pravidel upozornění v Prometheus

Pravidla upozornění jsou definována v konfiguračním souboru Prometheus. Tato pravidla specifikují podmínky, při kterých by mělo být vygenerováno upozornění. Každé pravidlo obsahuje výraz (promQL dotaz), který, pokud vyhodnotí jako pravdivý, spustí upozornění. Dále obsahuje popisek upozornění a anotace poskytující další informace.

Příklad pravidla upozornění:

groups:
- name: example
  rules:
  - alert: HighLoad
    expr: node_load1 > 0.85
    for: 5m
    labels:
      severity: critical
    annotations:
      summary: "High load on {{ $labels.instance }}"
      description: "Load is over 85% for more than 5 minutes."

Integrace s Alertmanagerem

Po definování pravidel upozornění je nutné konfigurovat Prometheus tak, aby odesílal upozornění do Alertmanageru. To se provádí v konfiguračním souboru Prometheus, kde je nutné specifikovat umístění Alertmanageru.

Příklad konfigurace:

alerting:
  alertmanagers:
  - static_configs:
    - targets:
      - 'alertmanager:9093'

Konfigurace Alertmanageru

Alertmanager zpracovává upozornění odeslaná z více instancí Prometheus a zajišťuje deduplikaci, seskupování a směrování upozornění k příjemcům. Konfigurace Alertmanageru určuje, jak by měla být upozornění zpracována, kam mají být odeslána a jaká eskalační pravidla mají být použita.

Příklad konfigurace Alertmanageru:

route:
  group_by: ['alertname', 'instance']
  group_wait: 30s
  group_interval: 5m
  repeat_interval: 1h
  receiver: 'email'
receivers:
- name: 'email'
  email_configs:
  - to: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.'

V tomto příkladu jsou upozornění seskupena podle názvu a instance upozornění. Emailová notifikace je odeslána, pokud podmínky skupiny jsou splněny.

 

Integrace Prometheus s Alertmanagerem je klíčovou součástí efektivního monitorovacího systému, který umožňuje rychlou reakci na problémy. Přesné konfigurování pravidel upozornění a správné nastavení Alertmanageru zajistí, že upozornění budou smysluplná a povedou k rychlému řešení incidentů, čímž se minimalizuje dopad na provoz systému.

Pokročilé možnosti konfigurace Alertmanageru

Alertmanager nabízí širokou škálu možností pro pokročilou konfiguraci, včetně:

  • Tiché doby (silence): Umožňuje dočasné potlačení upozornění z konkrétních zdrojů.
  • Inhibitory: Zabraňují odesílání určitých upozornění, pokud jsou aktivní jiná specifická upozornění.
  • Eskalace: Upozornění mohou být směrována různým týmům nebo osobám v závislosti na jejich závažnosti nebo času.

Integrace s externími systémy

Alertmanager podporuje integraci s řadou externích služeb pro odesílání upozornění, včetně e-mailu, Slacku, PagerDuty a mnoha dalších. Konfigurace těchto integrací se provádí v konfiguračním souboru Alertmanageru a umožňuje flexibilní zpracování upozornění podle potřeb organizace.

Příklad integrace se Slackem:

receivers:
- name: 'slack'
  slack_configs:
  - channel: '#alerts'
    send_resolved: true
    text: "{{ range .Alerts }}\n*Alert:* {{ .Annotations.summary }}\n*Description:* {{ .Annotations.description }}\n*Details:* <{{ .GeneratorURL }}|See more>\n{{ end }}"

 

Tato konfigurace umožňuje odesílání upozornění do Slack kanálu s podrobnostmi o každém upozornění.

Monitorování a testování upozornění

Pro zajištění, že systém upozornění funguje správně, je důležité pravidelně provádět testování a revizi konfigurace. Prometheus a Alertmanager poskytují užitečné metriky a logy, které mohou pomoci identifikovat problémy v konfiguraci nebo ve fungování upozornění.

Integrace Prometheus s Alertmanagerem představuje robustní řešení pro monitorování a upozorňování, které je zásadní pro správu moderních IT infrastruktur. Správná konfigurace a průběžná revize nastavení jsou klíčem k efektivnímu využití těchto nástrojů.