Košík je prázdný

V dnešní době je častá potřeba změnit síťové nastavení na operačních systémech, jako je Ubuntu, kvůli různým požadavkům na konfiguraci sítě, zabezpečení nebo troubleshootingu. Tento článek se zaměřuje na postup změny IP adresy, gatewaye a network konfigurace na operačním systému Ubuntu. Budeme se zabývat jak statickým, tak dynamickým přidělováním IP adres pomocí nástroje netplan, který je v Ubuntu výchozím nástrojem pro správu síťových konfigurací od verze 17.10.

Předpoklady

Před změnou síťové konfigurace se ujistěte, že máte přístup k rootu nebo uživateli s sudo právy, a že víte, jaké síťové rozhraní chcete konfigurovat (např. eth0, wlan0).

Zjištění názvu síťového rozhraní

Pro zjištění dostupných síťových rozhraní na vašem systému použijte příkaz:

ip link show

Identifikujte rozhraní, které chcete konfigurovat, například eth0 pro ethernetové rozhraní nebo wlan0 pro bezdrátové rozhraní.

Změna IP adresy, gatewaye a network konfigurace

Ubuntu používá pro konfiguraci sítě netplan, který nahradil starší systém ifupdown. Konfigurační soubory netplan jsou umístěny v /etc/netplan/ a jsou ve formátu YAML. Provedení změn vyžaduje úpravu nebo vytvoření souboru v tomto adresáři.

1. Nalezení konfiguračního souboru

Standardně byste měli najít jeden nebo více konfiguračních souborů v /etc/netplan/. Jméno souboru může být různé, často se jedná o 01-netcfg.yaml, 50-cloud-init.yaml nebo podobně. Pokud nejste jisti, který soubor editovat, je dobré se podívat do všech souborů v tomto adresáři.

2. Editace konfiguračního souboru

Otevřete konfigurační soubor v textovém editoru, například pomocí sudo nano /etc/netplan/01-netcfg.yaml. Příklad konfiguračního souboru pro statickou IP adresu vypadá následovně:

network:
  version: 2
  renderer: networkd
  ethernets:
    eth0:
      dhcp4: no
      addresses: [192.168.1.10/24]
      gateway4: 192.168.1.1
      nameservers:
        addresses: [8.8.8.8, 8.8.4.4]

Tento příklad nastavuje statickou IP adresu 192.168.1.10 s maskou sítě /24 (což odpovídá subnet mask 255.255.255.0) na rozhraní eth0, s gatewayí 192.168.1.1 a DNS servery 8.8.8.8 a 8.8.4.4.

3. Aplikace změn

Po uložení změn v konfiguračním souboru aplikujte změny příkazem:

sudo netplan apply

Tento příkaz způsobí, že netplan přečte novou konfiguraci a aplikuje ji na systém.

4. Kontrola nastavení

Pro ověření, že byla IP adresa a další síťové nastavení správně aplikovány, můžete použít příkaz ip addr show, který zobrazí aktuální nastavení síťových rozhraní, včetně přidělených IP adres. Pro zobrazení konkrétního rozhraní použijte ip addr show dev eth0, kde eth0 nahradíte názvem vašeho síťového rozhraní.

Pokud potřebujete ověřit správnou funkčnost gatewaye, můžete použít příkaz ip route nebo specifičtější ip route show default, který zobrazí výchozí směrovací bránu systému. Odpověď by měla obsahovat záznam o výchozí bráně s IP adresou, kterou jste nastavili.

Dynamické přidělení IP adres

Pokud preferujete dynamické přidělení IP adres pomocí DHCP, můžete svůj konfigurační soubor upravit tak, aby rozhraní používalo DHCP pro automatické získání IP adresy, masky sítě, gatewaye a DNS serverů. Příklad konfiguračního souboru pro DHCP:

network:
  version: 2
  renderer: networkd
  ethernets:
    eth0:
      dhcp4: yes

Po aplikaci změn s sudo netplan apply bude rozhraní eth0 automaticky získávat síťové nastavení od DHCP serveru.

Řešení problémů

Pokud narazíte na problémy po změně síťové konfigurace, zkontrolujte následující:

  • Syntaxi souboru YAML v /etc/netplan/: YAML je citlivý na odsazení, takže se ujistěte, že používáte správné odsazení a formátování.
  • Stav rozhraní: Použijte ip link show pro ověření, že je síťové rozhraní aktivní (state UP).
  • Logy systému: Zkoumejte logy systému pro zjištění možných chyb nebo upozornění souvisejících se síťovou konfigurací.

V případě, že se sítě nepodaří správně nastavit ani po řešení běžných problémů, doporučuje se konzultace s dokumentací Ubuntu nebo fóry, kde můžete najít další návody a řešení specifických problémů.

Tento článek poskytuje základní přehled o tom, jak změnit IP adresu, gateway a network nastavení na systému Ubuntu. Každá síťová Infrastruktura a požadavky na konfiguraci jsou jedinečné, proto je důležité přizpůsobit nastavení specifickým potřebám vaší sítě.