Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je nepřetržitý provoz kritických služeb nezbytností pro většinu podniků. Jakýkoliv výpadek může mít vážné finanční a reputační následky. V tomto kontextu hrají technologie pro zajištění vysoké dostupnosti (High Availability - HA) a automatické přepnutí (failover) klíčovou roli. Keepalived je jedním z řešení, které poskytuje obě tyto funkce, a umožňuje tak zajištění nepřetržitého provozu služeb. Tento článek poskytuje přehled konfigurace Keepalived na systému Debian pro dosažení těchto cílů.

Co je Keepalived a jak funguje

Keepalived je softwarový balíček, který využívá Linux virtual server (LVS) pro poskytování vysoké dostupnosti (HA) a failover řešení pro Linuxové servery. Hlavním cílem Keepalived je zajištění nepřetržitosti služeb prostřednictvím automatického přepínání na záložní server v případě selhání primárního serveru. Keepalived toho dosahuje použitím protokolu VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol), který umožňuje více serverům sdílet jednu virtuální IP adresu. Tím je zajištěna vysoká dostupnost služeb, protože uživatelé a systémy mohou pokračovat v přístupu k službě i v případě výpadku jednoho z serverů.

Instalace Keepalived na Debianu

Před konfigurací Keepalived je nutné jej nainstalovat na všechny servery, které budou součástí HA clusteru. Instalace na Debianu (nebo odvozených distribucích) se provádí pomocí balíčkovacího systému APT:

sudo apt update
sudo apt install keepalived

Konfigurace Keepalived pro HA a Failover

Konfigurace Keepalived zahrnuje několik kroků, které zajistí, že vaše služby budou vysoko dostupné s automatickým failoverem.

  1. Základní konfigurace Keepalived

Konfigurační soubor Keepalived se standardně nachází v /etc/keepalived/keepalived.conf. Tento soubor musíte upravit na všech serverech ve vašem clusteru.

Primární server:

V konfiguračním souboru nastavíte primární server jako master. To znamená, že tento server bude standardně obsluhovat veškerý provoz, dokud funguje bez problémů.

vrrp_instance VI_1 {
    state MASTER
    interface eth0
    virtual_router_id 51
    priority 100
    advert_int 1
    authentication {
        auth_type PASS
        auth_pass secret
    }
    virtual_ipaddress {
        192.168.1.10
    }
}

Záložní server:

Na záložním serveru nastavíte konfigurační soubor tak, aby server byl ve stavu BACKUP s nižší prioritou než primární server.

vrrp_instance VI_1 {
    state BACKUP
    interface eth0
    virtual_router_id 51
    priority 50
    advert_int 1
    authentication {
        auth_type PASS
        auth_pass secret
    }
    virtual_ipaddress {
        192.168.1.10
    }
}

Po konfiguraci Keepalived na obou serverech je důležité provést testy pro ověření správné funkčnosti failoveru. Můžete simulovat výpadek primárního serveru a sledovat, zda dochází k automatickému přepnutí na záložní server.

Udržování a monitoring

Pro zajištění nejlepšího možného provozu je klíčové nejen správně nastavit Keepalived, ale také pravidelně monitorovat stav clusteru a provádět preventivní údržbu. Existují různé nástroje a postupy pro monitoring a diagnostiku, které pomohou identifikovat a řešit potenciální problémy před tím, než dojde k výpadku služby.

Začleněním Keepalived do infrastruktury pro kritické služby můžete výrazně snížit riziko výpadku a zajistit, že vaše služby budou vždy dostupné pro uživatele a zákazníky.