Košík je prázdný

V roce 2023 se svět eCommerce a CMS (Content Management System) setkal s novými výzvami v podobě malware a virů, které cílily na populární platformy jako PrestaShop, Joomla a Wordpress. Tyto platformy jsou kvůli své popularitě a rozšířenému použití častým cílem kybernetických útočníků, kteří se snaží zneužít jakékoliv bezpečnostní nedostatky. Tento článek poskytuje detailní přehled nejvýznamnějších malware a virů, které v roce 2023 ohrozily uživatele těchto systémů.

PrestaShop

  1. FakePlugin Malware: Jedná se o sofistikovaný malware, který se maskuje jako legitimní plugin pro PrestaShop. Po instalaci způsobuje odesílání citlivých dat útočníkům, včetně údajů o kreditních kartách a přihlašovacích údajů.

  2. PrestaKiller: Tento malware cílí specificky na zranitelnosti v PrestaShop verze 1.6 a nižší. Umožňuje útočníkům vzdáleně spouštět kód a získat tak kontrolu nad postiženým webem.

Joomla

  1. JoomaDroid: Využívá známé zranitelnosti v rozšířeních pro Joomla, aby umožnil útočníkům injektovat škodlivý kód do webů. JoomaDroid je schopen modifikovat obsah stránek a přesměrovávat návštěvníky na škodlivé stránky.

  2. Backdoor Trojan: Tento trojský kůň se šíří skrze neaktualizovaná rozšíření Joomla. Jednou aktivovaný, umožňuje útočníkovi vzdálený přístup k administračnímu rozhraní a následnou manipulaci s webem.

WordPress

  1. WP File Manager Exploit: Jedná se o zranitelnost v populárním pluginu WP File Manager, která byla masivně využívána pro injektování škodlivého kódu do webů na WordPressu. Útočníci mohou tímto způsobem uploadovat soubory, měnit nastavení nebo dokonce získat plnou kontrolu nad webem.

  2. SoakSoak: Tento malware infikoval tisíce webů na WordPressu prostřednictvím zranitelnosti ve SlideShow pluginu. Po nakažení může SoakSoak injektovat škodlivý kód do webových stránek a šířit infekci dále.

Bezpečnostní opatření

Prevence a ochrana proti těmto hrozbám vyžaduje komplexní přístup, včetně pravidelných aktualizací softwaru, používání silných hesel a dvoufaktorové autentizace, instalace bezpečnostních pluginů a pravidelné zálohování dat. Důležité je také vzdělávání uživatelů o bezpečnostních hrozbách a nejlepších postupech pro ochranu jejich webů.

Vzhledem k dynamické povaze kybernetických hrozeb je klíčové zůstat informovaný o nejnovějších bezpečnostních aktualizacích a doporučeních pro platformy, které používáte. Aktivní účast v komunitách a sledování bezpečnostních zpravodajů může pomoci předcházet potenciálním útokům a chránit váš online prostor.