Košík je prázdný

Elasticsearch je vysoce škálovatelné open-source full-textové vyhledávací a analytické nástroje. Přestože nativně podporuje širokou škálu datových formátů, existují scénáře, kdy je třeba přidat podporu pro specifické datové formáty a kodeky, které nejsou v základní distribuci zahrnuty. V tomto článku prozkoumáme, jak rozšířit Elasticsearch o podporu pro tyto specifické formáty a kodeky, aby bylo možné efektivně indexovat, vyhledávat a analyzovat i taková data.

Základní pojmy a přehled

Předtím, než se pustíme do podrobností o rozšíření Elasticsearch, je důležité si ujasnit několik základních pojmů. Elasticsearch využívá tzv. indexery a analyzátory pro zpracování textových dat, které pak mohou být efektivně vyhledávány. Pro binární nebo specifické textové formáty je nutné vytvořit vlastní pluginy, které tyto formáty zpracují do podoby vhodné pro indexaci.

Vytvoření vlastního pluginu pro nový datový formát

Vytvoření pluginu pro Elasticsearch vyžaduje dobrou znalost Java API, které Elasticsearch používá. Plugin se obvykle skládá z několika klíčových komponent:

  1. Parser: Třída, která analyzuje specifický datový formát a extrahuje z něj text nebo metadata vhodná pro indexaci.
  2. Ingest processor: Komponenta, která umožňuje manipulaci s daty před jejich indexací, například transformaci extrahovaného textu.
  3. Custom analyzátory a tokenizéry: Pro pokročilé zpracování textu můžete vytvořit vlastní analyzátory a tokenizéry, které lépe odpovídají charakteru vašich dat.

Praktický příklad: Plugin pro PDF

Jako konkrétní příklad si ukážeme, jak by mohl vypadat plugin pro podporu PDF souborů, které nejsou Elasticsearchem přímo podporovány.

  1. Implementace Parseru: Nejprve je nutné implementovat parser, který bude schopen extrahovat text z PDF souborů. To může být realizováno s využitím knihovny jako Apache PDFBox.
  2. Vytvoření Ingest Processoru: Dalším krokem je vytvoření ingest processoru, který použije náš parser pro extrakci textu z PDF souborů před jejich indexací.
  3. Registrace pluginu v Elasticsearch: Po implementaci parseru a ingest processoru je potřeba plugin zaregistrovat v Elasticsearch, aby byl systém schopen jej používat.

Testování a ladění pluginu

Při vývoji pluginu je klíčové provádět důkladné testování a ladění, aby bylo zajištěno, že plugin správně zpracovává data a nezpůsobuje problémy s výkonem nebo stabilitou Elasticsearch. To zahrnuje jednotkové testy pro jednotlivé komponenty pluginu, stejně jako integrační testy, které ověří funkčnost pluginu v kontextu celého Elasticsearch clusteru.

 

Rozšíření Elasticsearch o podporu pro specifické datové formáty a kodeky umožňuje využít jeho pokročilé vyhledávací a analytické schopnosti i pro data, která nejsou v základní distribuci podporována. Vývoj vlastního pluginu vyžaduje pokročilé znalosti a pečlivé testování, ale otevírá dveře k indexaci a analýze široké škály specifických datových formátů.