Košík je prázdný

Cachování je klíčovou technikou pro zlepšení výkonu vašeho Wordpress webu. Pomáhá snižovat zátěž serveru a urychluje načítání stránek pro koncové uživatele. V tomto návodu se podíváme na pokročilé techniky cachování, které můžete použít k optimalizaci vašeho webu.

Cachování na straně serveru

  • Cachování objektů: WordPress umožňuje cachování určitých objektů (např. výsledků dotazů na databázi, přeložené stránky) pomocí externích pluginů, jako je W3 Total Cache nebo WP Rocket. Cachování objektů snižuje počet dotazů na databázi tím, že ukládá výsledky dotazů do paměti a zpřístupňuje je pro opětovné použití.

  • Page Caching: Ukládá kompletní HTML stránky do cache na serveru, což umožňuje rychlé načtení stránky bez nutnosti zpracování PHP skriptů a dotazů na databázi. Nastavení lze provést pomocí pluginů jako WP Super Cache nebo WP Rocket.

  • Cachování databáze: Cachování dotazů na databázi pomáhá snížit čas potřebný pro načítání stránek tím, že ukládá výsledky dotazů na databázi a znovu je používá. Pluginy jako W3 Total Cache nabízejí tuto funkci.

Cachování na straně klienta

  • Browser Caching: Nastavte HTTP hlavičky pro cachování statických zdrojů (CSS, JS, obrázky) v prohlížeči uživatele. To snižuje počet HTTP požadavků na server při opakovaných návštěvách webu. Tuto funkci můžete nastavit pomocí .htaccess souboru nebo pluginů jako WP Rocket.

Pokročilé techniky

  • Lazy Loading: Odkládá načítání obrázků a videí do okamžiku, kdy jsou skutečně potřebné (když se dostanou do viewportu uživatele). Tím se zrychluje načítání zbytku stránky. WordPress od verze 5.5 podporuje lazy loading obrázků nativně.

  • CDN (Content Delivery Network): Použití CDN může výrazně zrychlit načítání vašeho webu tím, že distribuuje kopie vašich statických souborů (např. obrázky, JavaScript, CSS) na servery po celém světě. Když uživatel přistupuje k vašemu webu, statické soubory jsou načítány z nejbližšího serveru. Služby jako Cloudflare nebo KeyCDN jsou populární volby.

  • Dynamické cachování: Pro dynamicky generovaný obsah, který se nemůže cachovat na dlouhou dobu, použijte techniky jako Edge Side Includes (ESI), které umožňují cachovat části stránky odděleně.

  • Optimalizace databáze: Pravidelná údržba databáze, jako je čištění nepotřebných dat a optimalizace tabulek, může zlepšit výkon cachování tím, že snižuje dobu potřebnou pro dotazy na databázi.

Implementací těchto pokročilých technik cachování můžete výrazně zlepšit výkon vašeho WordPress webu a zároveň zlepšit uživatelskou zkušenost vašich návštěvníků. Je důležité pravidelně testovat a hodnotit výkon vašeho webu, abyste se ujistili, že vaše cachovací strategie je efektivní a přizpůsobená potřebám vašeho webu.