Košík je prázdný

Wordpress REST API poskytuje jednoduchý způsob, jak interagovat s WordPressem pomocí HTTP požadavků. Umožňuje vývojářům snadno přistupovat a manipulovat s daty WordPressu, jako jsou příspěvky, stránky, média a uživatelé, což otevírá možnosti pro vývoj aplikací, webových služeb a dynamických webových stránek. V následujícím návodu se dozvíte, jak REST API používat k vývoji aplikací.

Předpoklady

  • Funkční instalace WordPressu
  • Základní znalosti HTTP protokolu a JSON formátu
  • Základní znalosti programování v jazyce, který bude použit pro interakci s API (např. PHP, JavaScript, Python)

1. Povolení a konfigurace WordPress REST API

  • Ve výchozím nastavení je WordPress REST API aktivní a přístupné. Můžete ověřit jeho dostupnost návštěvou http://vas-web.cz/wp-json/, kde vas-web.cz je vaše doména. Měli byste vidět JSON odpověď s informacemi o vašem webu.

2. Základy práce s WordPress REST API

  • Endpointy: API poskytuje sadu endpointů pro přístup a manipulaci s různými typy dat (příspěvky, stránky, uživatelé atd.). Každý endpoint má specifickou URL strukturu, např. http://vas-web.cz/wp-json/wp/v2/posts pro příspěvky.
  • HTTP metody: Pro interakci s daty můžete použít standardní HTTP metody, jako jsou GET (čtení dat), POST (vytváření nových záznamů), PUT/PATCH (aktualizace existujících záznamů), DELETE (mazání záznamů).

3. Čtení dat pomocí GET požadavku

  • Chcete-li načíst seznam všech příspěvků, pošlete GET požadavek na endpoint příspěvků. Můžete použít cURL v příkazové řádce nebo jakoukoliv HTTP knihovnu ve vašem programovacím jazyce. Například:
    curl http://vas-web.cz/wp-json/wp/v2/posts
    ​

4. Vytváření nových záznamů pomocí POST požadavku

  • Pro vytvoření nového příspěvku pošlete POST požadavek na stejný endpoint s potřebnými daty ve formátu JSON v těle požadavku. Pro autorizaci můžete potřebovat poskytnout uživatelské jméno a heslo nebo využít OAuth.
    curl -X POST -u "uzivatel:heslo" -H "Content-Type: application/json" -d '{"title":"Nový příspěvek","content":"Obsah příspěvku"}' http://vas-web.cz/wp-json/wp/v2/posts
    ​

5. Aktualizace a mazání dat

  • Pro aktualizaci nebo mazání dat použijte metody PUT/PATCH nebo DELETE spolu s ID specifického záznamu v URL.
    curl -X PUT -u "uzivatel:heslo" -H "Content-Type: application/json" -d '{"title":"Aktualizovaný název příspěvku"}' http://vas-web.cz/wp-json/wp/v2/posts/123
    

 

6. Práce s vlastními post types a taxonomiemi

  • Pokud využíváte vlastní post types nebo taxonomie, můžete pro ně vytvořit vlastní endpointy pomocí funkcí register_post_type() nebo register_taxonomy(), kde jako argument show_in_rest nastavíte true.

7. Zabezpečení a autorizace

  • Pro zabezpečené operace (vytváření, aktualizace, mazání) je potřebna autorizace. WordPress podporuje několik metod autorizace, včetně cookie a nonce, OAuth, nebo Basic Auth pomocí pluginu. Výběr závisí na vašich potřebách a bezpečnostních požadavcích.

8. Pokročilé techniky

  • Přizpůsobení odpovědí: Můžete upravit odpovědi API přidáním, odebráním nebo modifikací polí pomocí filtrů a hooků.
  • Vytváření vlastních endpointů: Pro specifické potřeby můžete přidat vlastní endpointy pomocí register_rest_route().

WordPress REST API nabízí výkonné nástroje pro vývojáře, aby mohli vytvářet dynamické a interaktivní aplikace. S rozsáhlou dokumentací a aktivní komunitou je snadné najít podporu a inspiraci pro vaše projekty.