Košík je prázdný

Výkonnost webových aplikací a stránek psaných v PHP je klíčová pro udržení spokojenosti uživatelů a dosažení dobrých výsledků ve vyhledávačích. Existuje několik klíčových nastavení v konfiguračním souboru php.ini, které mohou výrazně ovlivnit výkon vašich PHP aplikací. V tomto článku se podíváme na nejvýznamnější z nich a na to, jak je můžete nastavit pro optimalizaci výkonu.

Memory_limit

memory_limit definuje maximální množství paměti, které může skript v PHP alokovat. Pokud vaše aplikace vyžaduje více paměti, než je tento limit, skončí s chybovou hláškou. Zvýšení tohoto limitu může být užitečné pro náročné aplikace, ale je důležité najít rovnováhu, aby nedošlo k přetížení serveru.

  • Doporučené nastavení: 256M pro většinu aplikací, ale může být potřeba více pro velmi náročné aplikace.

Max_execution_time

max_execution_time určuje maximální dobu v sekundách, po kterou může běžet skript předtím, než je ukončen. Pro webové aplikace s dlouhými operacemi, jako je zpracování velkých datových souborů, může být užitečné toto omezení zvýšit.

  • Doporučené nastavení: 30 sekund je standardní, ale pro náročné úlohy zvažte zvýšení na 60 sekund nebo více.

Upload_max_filesize a Post_max_size

upload_max_filesize a post_max_size určují maximální velikost souborů, které lze nahrávat, a maximální velikost dat, které lze odeslat pomocí POST požadavků. Tyto hodnoty by měly být nastaveny s ohledem na typ aplikace a očekávanou velikost nahraných souborů.

  • Doporučené nastavení: Nastavte upload_max_filesize a post_max_size na hodnotu, která přesahuje očekávanou maximální velikost souborů. Pro webové aplikace, které přijímají nahrávání souborů, může být vhodných 100M nebo více.

OpCache

OpCache je rozšíření, které může výrazně zvýšit výkon PHP tím, že předkompiluje PHP skripty a ukládá je v mezipaměti, aby nemusely být při každém požadavku znovu kompilovány. Pro aktivaci a optimalizaci OpCache:

  • opcache.enable=1 - Zapne OpCache.
  • opcache.memory_consumption=128 - Nastavuje množství paměti pro mezipaměť OpCache.
  • opcache.interned_strings_buffer=8 - Nastavuje množství paměti pro mezipaměť řetězců.
  • opcache.max_accelerated_files=4000 - Určuje, kolik souborů může být uloženo v mezipaměti.

Další tipy pro zvýšení výkonu

  • Využití nejnovější verze PHP: S každou novou verzí PHP přichází zlepšení výkonu. Upgradujte na nejnovější stabilní verzi.
  • Nastavení session.gc_maxlifetime: Tato direktiva určuje, jak dlouho jsou informace o session uchovávány na serveru. Příliš vysoké hodnoty mohou vést k plýtvání prostředků.
  • Využití externích systémů pro ukládání session: Pro vysoké zatížení mohou být vhodné systémy jako Redis nebo Memcached pro správu session.

Optimalizace nastavení PHP je klíčovým krokem k dosažení lepšího výkonu vaší aplikace. Je důležité pravidelně revize a testování vašich konfigurací, aby byly vaše webové aplikace co nejefektivnější.