Košík je prázdný

Redis je výkonný in-memory key-value store, který se často používá jako mezipaměť, zprávovací fronta nebo právě jako session handler pro aplikace. Vzhledem ke své rychlosti a efektivitě je ideální volbou pro správu session v PHP aplikacích. Tento článek poskytne podrobný průvodce instalací a konfigurací Redis jako session handler pro PHP.

Předpoklady

Pro úspěšné provedení této instalace a konfigurace je nutné mít:

  • Přístup k serveru s nainstalovaným PHP (verze 7.0 nebo novější).
  • Přístup k serveru s možností instalace Redis.

Krok 1: Instalace Redis

Než začnete s konfigurací Redis pro PHP, musíte mít nainstalovaný Redis server. Na Debianu nebo Ubuntu můžete Redis nainstalovat pomocí příkazů:

sudo apt update
sudo apt install redis-server

Po instalaci ověřte, že Redis server běží:

sudo systemctl status redis

Pokud server nejede, můžete jej spustit pomocí:

sudo systemctl start redis

Krok 2: Instalace PHP Redis rozšíření

Aby PHP mohlo komunikovat s Redis serverem, je nutné nainstalovat PHP Redis rozšíření. Toto lze provést pomocí pecl nebo přímo přes správce balíčků vaší distribuce.

Pro instalaci přes PECL:

pecl install redis

Po instalaci rozšíření je potřeba přidat konfiguraci do PHP.ini souboru:

extension=redis.so

Krok 3: Konfigurace PHP pro použití Redis jako session handler

Nyní, když máte nainstalovaný Redis a rozšíření PHP Redis, je čas nakonfigurovat PHP pro použití Redis jako session handler.

V souboru php.ini, který se obvykle nachází v /etc/php/7.x/cli/php.ini nebo /etc/php/7.x/apache2/php.ini v závislosti na vaší konfiguraci, najděte sekci [Session] a proveďte následující změny:

session.save_handler = redis
session.save_path = "tcp://localhost:6379"

Nastavením session.save_handler na redis řeknete PHP, aby používalo Redis pro ukládání session dat. session.save_path specifikuje, kde Redis server běží, v tomto příkladu na localhost na portu 6379.

Krok 4: Testování konfigurace

Po konfiguraci je důležité ověřit, že vše funguje, jak má. To lze provést vytvořením jednoduchého PHP skriptu, který uloží a poté načte data z session:

<?php
session_start();
$_SESSION['test'] = 'RedisSessionHandler';
echo $_SESSION['test'];
?>

Pokud všechno funguje správně, tento skript vypíše RedisSessionHandler.

Instalací a konfigurací Redis jako session handler pro PHP můžete zlepšit výkon vaší aplikace tím, že snížíte latenci při čtení a zápisu session dat. Redis nabízí flexibilní a efektivní řešení pro správu session, které může být snadno integrováno do vašeho PHP vývojového stacku.