Košík je prázdný

V dnešní digitální době je zabezpečení přenosu dat mezi klientem a serverem nezbytností. SSL/TLS pinning, známý také jako certifikátní pinning, představuje významný krok vpřed v ochraně komunikace HTTPS před útoky typu man-in-the-middle (MitM). Tento článek poskytuje detailní přehled toho, jak nastavit automatizovaný SSL pinning, aby vaše aplikace mohly komunikovat bezpečněji.

Co je SSL/TLS Pinning?

SSL/TLS pinning je proces, při kterém aplikace ověřuje, že SSL certifikát poskytnutý serverem při navazování HTTPS spojení odpovídá předem definovanému certifikátu nebo veřejnému klíči uloženému v aplikaci. Tím se značně ztíží možnost útoku MitM, protože útočník nemůže snadno vyměnit certifikát za svůj vlastní.

Kroky pro nastavení automatizovaného SSL Pinningu

1. Výběr certifikátů pro pinning

Před zahájením je nezbytné rozhodnout, které certifikáty nebo veřejné klíče budete "pinnovat". Obvykle se vývojáři rozhodují mezi pinningem kořenového certifikátu a pinningem konkrétního mezilehlého nebo koncového certifikátu. Při automatizaci je důležité zvážit, že certifikáty mají omezenou platnost a musí být pravidelně aktualizovány.

2. Implementace pinningu v aplikaci

Pro implementaci pinningu je potřeba v aplikaci vytvořit mechanismus, který bude při navazování HTTPS spojení ověřovat shodu certifikátů. V závislosti na použitém programovacím jazyku a platformě existují různé knihovny a nástroje. Například v Java můžete použít OkHttp s vlastním TrustManagerem, zatímco v iOS může být použit Alamofire s Pinning Certificate.

3. Automatizace aktualizace pinovaných certifikátů

Jelikož se certifikáty mění, je důležité mít proces pro jejich aktualizaci. Automatizované řešení může zahrnovat použití CI/CD pipeline, která pravidelně stahuje aktuální certifikáty z vašeho serveru a aktualizuje je v repozitáři aplikace. Dále můžete využít cloudové služby, které nabízejí správu certifikátů a jejich automatickou obnovu.

4. Testování a validace pinningu

Po implementaci pinningu je nezbytné provést důkladné testování. Můžete využít nástroje jako OpenSSL pro simulaci MitM útoku a ověřit, že pinning správně blokuje neautorizované certifikáty. Dále je důležité testovat aplikaci v reálných podmínkách a s různými konfiguracemi sítě.

 

Automatizovaný SSL/TLS pinning je klíčovým prvkem v moderním zabezpečení aplikací. Jeho správná implementace a udržování může významně přispět k ochraně dat uživatelů. Vzhledem k technické složitosti a potřebě pravidelných aktualizací je však důležité přistupovat k tomuto procesu systematicky a s důrazem na detail.