Košík je prázdný

Kubernetes se stal de facto standardem pro orchestraci kontejnerů, umožňující efektivní deployment, škálování a správu aplikací běžících v kontejnerech. Jednou z klíčových komponent pro správu přístupu k aplikacím v Kubernetes je Ingress Controller. Tento článek poskytuje podrobný návod, jak nastavit Kubernetes Ingress Controller, a tím optimalizovat správu přístupů k aplikacím.

Základní pochopení

Ingress v Kubernetes je API objekt, který řídí externí přístup k službám v clusteru, typicky HTTP. Ingress umožňuje směrování veřejného provozu do služeb založených na požadavcích jako je Host nebo Path.

Ingress Controller je daemon, který sleduje Ingress Resource v clusteru a příslušně aktualizuje konfiguraci reverzního Proxy serveru, aby splnil pravidla definovaná v Ingress. Některé populární Ingress Controllery jsou Nginx Ingress Controller, Traefik, HAProxy Ingress, a další.

Předpoklady

  • Nainstalovaný a konfigurovaný Kubernetes cluster.
  • Nainstalovaný kubectl, nástroj příkazové řádky pro komunikaci s clusterem Kubernetes.
  • Základní pochopení Kubernetes objektů jako jsou Pods, Services, a Ingress.

Kroky nastavení

1. Výběr Ingress Controlleru

Prvním krokem je výběr Ingress Controlleru, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Nginx a Traefik jsou mezi nejpopulárnější díky jejich flexibilitě a široké podpoře.

2. Instalace Ingress Controlleru

Po výběru Ingress Controlleru je potřeba jej nainstalovat do vašeho Kubernetes clusteru. Většina Ingress Controllerů má připravené Helm charts nebo YAML manifesty pro snadnou instalaci. Například pro instalaci Nginx Ingress Controlleru pomocí Helm:

helm repo add ingress-nginx https://kubernetes.github.io/ingress-nginx
helm install my-nginx ingress-nginx/ingress-nginx

3. Konfigurace Ingress pravidel

Po instalaci Ingress Controlleru je čas definovat Ingress pravidla. Tato pravidla určují, jaký provoz by měl být směrován na které služby v závislosti na Host nebo Path.

Vytvoření Ingress pravidla obvykle vyžaduje definici YAML souboru:

apiVersion: networking.k8s.io/v1
kind: Ingress
metadata:
  name: example-ingress
spec:
  rules:
  - host: www.example.com
    http:
      paths:
      - path: /
        pathType: Prefix
        backend:
          service:
            name: example-service
            port:
              number: 80

4. Testování

Po konfiguraci Ingress pravidel je důležité ověřit, že konfigurace funguje podle očekávání. To lze provést odesláním požadavků na URL definované v Ingress pravidlech.

 

Správná konfigurace Kubernetes Ingress Controlleru je klíčová pro efektivní správu přístupu k aplikacím běžícím v Kubernetes clusteru. Postupujte podle výše uvedených kroků pro výběr, instalaci a konfiguraci Ingress Controlleru, abyste zajistili bezpečný a efektivní přístup k vašim aplikacím.