Košík je prázdný

V dnešní době je bezpečnost v IT oblasti klíčová, a to zejména v prostředí kontejnerů, kde se aplikace stávají stále více modularizovanými a distribuovanými. Docker se stal de facto standardem pro kontejnerizaci aplikací, ale jeho bezpečnostní aspekty často zůstávají přehlíženy nebo nesprávně konfigurovány. V tomto článku se zaměříme na nástroj Docker Bench for Security, který představuje automatizovaný způsob, jak prověřit bezpečnost vašich Docker kontejnerů a hostitelských systémů podle doporučení Docker a průmyslových standardů bezpečnosti.

Co je Docker Bench for Security

Docker Bench for Security je skript napsaný v shellu, který provádí desítky testů na vašem Docker hostiteli a kontejnerech, aby zjistil možná bezpečnostní rizika podle doporučení Docker CIS Benchmark. CIS (Center for Internet Security) Benchmark je soubor obecně přijímaných průmyslových standardů pro bezpečné konfigurace systémů, které mohou pomoci výrazně snížit riziko kybernetických útoků.

Jak Docker Bench for Security funguje

Docker Bench for Security automaticky prověřuje konfiguraci vašeho Docker daemonu, kontejnerů, obrazů a dokonce i Docker bench-marking souborů proti více než 100 pravidlům, které odrážejí doporučení CIS. Tyto kontroly zahrnují, ale nejsou omezeny na, nastavení práv a vlastnictví souborů, používání TLS pro autentizaci, omezení síťového provozu mezi kontejnery a mnoho dalších aspektů.

Instalace a spuštění Docker Bench for Security

Pro použití Docker Bench for Security musíte mít nainstalovaný Docker. Poté můžete Docker Bench for Security snadno stáhnout a spustit pomocí následujících příkazů v shellu:

git clone https://github.com/docker/docker-bench-security.git
cd docker-bench-security
sudo sh docker-bench-security.sh

Tento skript se spustí a zobrazí výsledky kontroly, které jsou rozděleny do několika sekcí, včetně upozornění na možná bezpečnostní rizika a doporučení, jak je řešit.

Nejčastější bezpečnostní problémy a jejich řešení

Mezi běžné bezpečnostní problémy, které Docker Bench for Security identifikuje, patří nezabezpečené konfigurace, zastaralé verze softwaru, nevhodně nastavená síťová pravidla nebo používání výchozích hesel. Řešení těchto problémů obvykle zahrnuje aktualizaci na nejnovější verze, přísnější nastavení síťových pravidel, používání silných hesel a vytváření uživatelsky definovaných sítí pro izolaci kontejnerů.

 

Bezpečnost kontejnerů je klíčová pro ochranu vašich aplikací a dat v prostředí Docker. Docker Bench for Security představuje cenný nástroj pro automatizovanou kontrolu a zlepšení bezpečnosti vašich Docker kontejnerů. Pravidelné používání tohoto nástroje, spolu s dodržováním osvědčených postupů pro bezpečnost kontejnerů, může výrazně snížit rizika spojená s kybernetickými hrozbami.