Košík je prázdný

V dnešní digitální éře, kdy jsou virtuální privátní servery (VPS) stále více vystaveny rozličným kybernetickým hrozbám, se stává kontinuální monitoring zranitelností nezbytností pro zajištění jejich bezpečnosti. Tento článek se zaměřuje na implementaci kontinuálního monitoringu zranitelností na VPS s využitím nástroje OpenVAS, který představuje komplexní řešení pro pravidelné bezpečnostní kontroly.

Co je OpenVAS?

OpenVAS (Open Vulnerability Assessment System) je open-source platforma pro analýzu zranitelností, která umožňuje provádět rozsáhlé skenování a hodnocení bezpečnosti IT systémů. Skládá se z více komponent, včetně skeneru zranitelností, databáze zranitelností (NVT - Network Vulnerability Tests) a webového rozhraní pro správu skenování.

Příprava prostředí

Před zahájením implementace je nezbytné zajistit, že VPS je aktualizovaný a konfigurován pro zvýšení jeho bezpečnosti. To zahrnuje aktualizaci operačního systému a aplikací, nastavení firewallu a zabezpečení přístupu k serveru prostřednictvím SSH klíčů.

Instalace OpenVAS

  1. Instalace balíčků: Na VPS je třeba nainstalovat OpenVAS a jeho závislosti. Většina distribucí Linuxu nabízí OpenVAS v rámci svých standardních repozitářů. Instalace lze obvykle provést prostřednictvím správce balíčků, například pomocí příkazu sudo apt-get install openvas pro Debian/Ubuntu nebo sudo yum install openvas pro CentOS/RHEL.

  2. Konfigurace a první spuštění: Po instalaci je nutné spustit konfigurační skript openvas-setup, který stáhne nejnovější NVT, nastaví certifikáty a vytvoří uživatelský účet. Tento krok také zahrnuje spuštění skeneru a databáze zranitelností.

Konfigurace skenování

OpenVAS nabízí flexibilní možnosti konfigurace skenování, které umožňují uživatelům přizpůsobit skenování specifickým potřebám jejich systémů. To zahrnuje výběr cílů skenování, plánování skenů a výběr typů skenování zranitelností.

  1. Výběr cílů: Uživatel může specifikovat IP adresy nebo rozsahy adres, které mají být skenovány.

  2. Plánování skenů: Pro kontinuální monitoring je doporučeno nastavit pravidelné skenování, což lze provést prostřednictvím webového rozhraní OpenVAS.

  3. Výběr skenů: OpenVAS poskytuje různé typy skenů, od rychlých a povrchových až po hloubkové a detailní analýzy. Uživatel by měl vybrat typ skenování na základě požadovaného rozsahu a hloubky analýzy.

Analýza výsledků a reakce

Po dokončení skenování OpenVAS poskytuje podrobné zprávy, které obsahují informace o nalezených zranitelnostech, jejich závažnosti a doporučeních pro jejich řešení. Důležitým krokem je pravidelné procházení těchto zpráv a implementace doporučených opatření pro zajištění bezpečnosti systému.

 

Implementace kontinuálního monitoringu zranitelností na VPS pomocí nástroje OpenVAS je klíčovým krokem k zajištění bezpečnosti virtuálních serverů. Systémoví administrátoři by měli pravidelně provádět skenování, analyzovat výsledky a rychle reagovat na identifikované zranitelnosti, aby bylo možné udržet vysokou úroveň bezpečnosti svých systémů.