Košík je prázdný

V dnešní digitální době, kdy kybernetické útoky a bezpečnostní hrozby neustále narůstají, se stává zabezpečení IT infrastruktury prioritou pro firmy všech velikostí. Pravidelné bezpečnostní kontroly a hodnocení zranitelností jsou nezbytné pro identifikaci a řešení potenciálních bezpečnostních slabostí. V tomto článku se zaměříme na konfiguraci virtuálního privátního serveru (VPS) jako bezpečnostního auditovacího nástroje s využitím OpenVAS a Nessus, dvou předních nástrojů pro skenování zranitelností.

1. Výběr VPS pro bezpečnostní audity

1.1 Požadavky na hardware

Pro efektivní provádění bezpečnostních auditů je klíčové vybavit VPS dostatečnými hardwarovými zdroji. Doporučuje se minimálně 2 CPU jádra, 4 GB RAM a 20 GB úložného prostoru. Tyto požadavky se mohou lišit v závislosti na rozsahu skenované sítě a počtu současně běžících skenů.

1.2 Výběr operačního systému

Pro instalaci OpenVAS a Nessus je vhodné zvolit Linuxovou distribuci, jako je Debian nebo Ubuntu, kvůli jejich široké podpoře a aktualizacím bezpečnosti.

2. Instalace a konfigurace OpenVAS

2.1 Instalace

OpenVAS (Greenbone Vulnerability Management, GVM) je otevřený software pro skenování zranitelností. Instalace na Debian nebo Ubuntu se provádí přes příkazovou řádku pomocí příkazů:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gvm

2.2 Konfigurace

Po instalaci je nutné spustit konfigurační skript pro nastavení GVM a jeho komponent. To zahrnuje aktualizaci databáze NVT (Network Vulnerability Tests), certifikátů a skupin skenů.

sudo gvm-setup
sudo gvm-start

2.3 Vytvoření uživatele

Pro přístup k webovému rozhraní GVM je třeba vytvořit uživatelský účet:

sudo gvm-create-user <jméno_uživatele> --password=<heslo>

3. Instalace a konfigurace Nessus

3.1 Instalace

Nessus, komerční produkt od Tenable, nabízí detailnější skeny a rozsáhlejší databázi zranitelností. Jeho instalace začíná stažením nejnovější verze z oficiálních stránek a následným spuštěním instalátoru:

wget <odkaz_na_instalátor>
sudo dpkg -i <název_souboru>.deb

3.2 Registrace a konfigurace

Po instalaci je třeba Nessus zaregistrovat pomocí získaného licenčního klíče. Poté je možné spustit službu Nessus a přistupovat k ní přes webové rozhraní na portu 8834.

sudo /etc/init.d/nessusd start

4. Pravidelné bezpečnostní kontroly a hodnocení

Po konfiguraci obou nástrojů je důležité nastavit pravidelné skenování sítě a systémů. To zahrnuje vytvoření skenovacích politik, plánování skenů a revizi výsledků skenů pro identifikaci a řešení zjištěných zranitelností.

 

Využití VPS pro provádění bezpečnostních auditů s pomocí OpenVAS a Nessus představuje efektivní strategii pro zajištění kybernetické bezpečnosti. Díky pravidelnému hodnocení zranitelností a bezpečnostním kontrolám můžete výrazně snížit riziko útoků a zabezpečit své IT prostředí.