Košík je prázdný

V tomto článku se podrobně zabýváme procesem přesunu MySQL databáze na jiný disk nebo partici v operačním systému CentOS 7. Tento krok může být motivován potřebou zlepšení výkonu databáze nebo požadavkem na zálohování dat na samostatném úložišti. Následující kroky by měly být prováděny s opatrností a doporučuje se provést zálohování databáze před zahájením procesu.

Příprava

1. Zálohování databáze: Než začnete s přesunem databáze, je důležité vytvořit její zálohu. Toto můžete provést pomocí příkazu mysqldump:

mysqldump -u root -p --all-databases > all_databases.sql

2. Vytvoření nového úložiště: Předpokládáme, že máte k dispozici disk nebo partici, na kterou chcete databázi přesunout. Tento disk by měl být připojen a připraven k použití. Můžete použít příkaz lsblk pro zobrazení dostupných disků a fdisk nebo parted pro vytvoření nové particie.

Proces přesunu

1. Zastavení MySQL služby: Před zahájením přesunu je nutné zastavit MySQL službu, aby nedošlo k poškození dat. Službu zastavíte příkazem:

systemctl stop mysqld

2. Kopírování datového adresáře: MySQL obvykle ukládá data do adresáře /var/lib/mysql. Tento adresář bude potřeba zkopírovat na nový disk nebo partici. Použijte příkaz rsync pro kopírování s zachováním oprávnění a struktury adresářů:

rsync -av /var/lib/mysql /novy/disk/cilovy/adresar/

3. Konfigurace MySQL k použití nového umístění: Po zkopírování dat je potřeba upravit konfigurační soubor MySQL, aby odrážel nové umístění databáze. Upravte soubor /etc/my.cnf nebo příslušný konfigurační soubor vaší MySQL instalace:

[mysqld]
datadir=/novy/disk/cilovy/adresar/

4. Oprava oprávnění: Je důležité, aby MySQL mělo správná oprávnění k novému datovému adresáři. Nastavte oprávnění pomocí příkazů chown a chmod:

chown -R mysql:mysql /novy/disk/cilovy/adresar/
chmod -R 755 /novy/disk/cilovy/adresar/

5. Restartování MySQL služby: Po úpravě konfiguračních souborů a nastavení oprávnění je možné znovu spustit MySQL službu:

systemctl start mysqld

6. Ověření funkčnosti: Po restartu služby je vhodné ověřit, že MySQL běží správně a má přístup k datům v novém umístění. Můžete použít příkaz mysql pro přihlášení k serveru a prověření dostupnosti databází.

 

Přesun MySQL databáze na nový disk nebo partici na CentOS 7 může výrazně přispět k lepšímu výkonu a efektivnějšímu zálohování dat. Důležité je postupovat metodicky a nezapomenout na zálohování dat před zahájením jakýchkoli změn. V případě potřeby se neváhejte obrátit na dokumentaci CentOS a MySQL pro další informace a pokročilé konfigurační možnosti.