Košík je prázdný

V prostředí CentOS 7 může být prioritizace a kontrola síťového provozu nezbytná pro zajištění stabilní a efektivní komunikace mezi systémy. Nástroj Traffic Control (TC) je k dispozici v Linuxových distribucích, včetně CentOS 7, a umožňuje detailní správu síťového provozu. Tento článek poskytuje podrobný návod na konfiguraci TC pro prioritizaci síťového provozu na systému CentOS 7.

Předpoklady

Před zahájením konfigurace je nutné mít:

  • Instalovaný a běžící systém CentOS 7.
  • Práva superuživatele (root) pro provádění změn a instalaci balíčků.
  • Základní znalosti práce s Linuxovým terminálem.

Instalace a základní konfigurace TC

  1. Instalace nástrojů pro správu síťového provozu Nejprve je potřeba nainstalovat balíček iproute, který obsahuje nástroj TC. Instalaci proveďte pomocí následujícího příkazu:

    yum install iproute
    
  2. Identifikace síťového rozhraní Pro konfiguraci TC je potřeba znát název síťového rozhraní, které chcete spravovat. Název zjistíte pomocí příkazu:

    ip link show
    

    Výstup příkazu ukáže seznam dostupných síťových rozhraní.

 

Konfigurace TC pro prioritizaci síťového provozu

  1. Vytvoření hlavní třídy Prvním krokem je vytvoření hlavní třídy, která bude spravovat celkovou šířku pásma. Příklad vytvoření třídy s garantovanou šířkou pásma 1Gbps pro rozhraní eth0:

    tc qdisc add dev eth0 root handle 1: htb default 30
    tc class add dev eth0 parent 1: classid 1:1 htb rate 1Gbps
    
  2. Vytvoření podtříd pro různé typy provozu Nyní můžete vytvořit podtřídy pro různé typy provozu, například pro HTTP nebo SSH. Pro každý typ provozu můžete nastavit různé priority a šířky pásma. Příklad:
    tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:10 htb rate 500Mbps ceil 1Gbps prio 1
    tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:20 htb rate 300Mbps ceil 1Gbps prio 2
    ​
  3. Přiřazení filtrů k podtřídám Aby bylo možné správně rozpoznat typy provozu a přiřadit je k příslušným třídám, je nutné nastavit filtry. Filtry identifikují provoz podle různých kritérií, například podle portu nebo IP adresy. Příklad pro HTTP provoz na portu 80:
    tc filter add dev eth0 protocol ip parent 1:0 prio 1 u32 match ip dport 80 0xffff flowid 1:10
    ​

 

Monitorování a úpravy pravidel TC

Po konfiguraci TC je důležité pravidelně monitorovat efektivitu nastavených pravidel. Pro zobrazení aktuální konfigurace a statistik můžete použít příkaz:

tc -s qdisc ls dev eth0

Tento příkaz zobrazí detailní statistiky o zpracování síťového provozu pro rozhraní eth0.

 

TC na CentOS 7 nabízí flexibilní a mocný nástroj pro správu síťového provozu. Díky správné konfiguraci můžete zvýšit výkon vaší sítě a zajistit, aby kritické aplikace měly dostatečnou šířku pásma. Důležité je pravidelně kontrolovat a přizpůsobovat nastavení podle aktuálních potřeb vaší sítě.